Най-късно до 12 часа на 8 ноември т.г. родителите на

...
Най-късно до 12 часа на 8 ноември т.г. родителите на
Коментари Харесай

Родителите казват до понеделник в 12 ч. искат ли тестване на...

Най-късно до 12 часа на 8 ноември т.г. родителите на учениците от I до IV клас, които се образоват в електронна среда, би трябвало да заявяват дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи антигенни проби или могат да показват годен документ, че детето е преболедувало COVID-19. Министерството на образованието и науката (МОН) приготви пример на декларация, който е възложен на Регионалните ръководства на образованието (РУО) и посредством тях - на шефовете.

В декларацията са посочени съответните два типа проби със слюнка, които са определени от Министерството на здравеопазването посредством социална поръчка и ще бъдат прилагани в учебно заведение. На всяко учебно заведение ще бъде възложен единствено единият от двата типа проби.

За да подкрепи родителите при тяхното решение, МОН провежда проява на процеса на тестването, на които предложения четири национални малките екрани. Можете да видите сниманите от тях осведомителни клипове.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от здравно лице и/или учител или непедагогически експерт, избран от шефа. Допустимо е присъединяване също на доброволци – родители, посредници, представители на БЧК и други, които разполагат със „ зелен документ “.

Изключение се прави за децата със специфични просветителни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си у дома. За задачата те попълнят специфична декларация, в която се ангажират да вършат тестванията в дните, избрани за тестване на останалите възпитаници, да водят детето си в учебно заведение единствено след негативен резултат от теста и да предават потребления тест в учебно заведение.

Писмото на министър Николай Денков до РУО можете да видите .

Декларацията за единодушие за тестване в учебно заведение можете да видите .

Декларацията за единодушие за тестване на дете със СОП можете да видите .

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР