Най-късно до 12 ч. на 8 ноември родителите на учениците

...
Най-късно до 12 ч. на 8 ноември родителите на учениците
Коментари Харесай

Най-късно до 12 ч. на 8 ноември родителите трябва да декларират съгласие децата им да бъдат тествани

Най-късно до 12 ч. на 8 ноември родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които се образоват отдалечено, би трябвало да заявяват дали са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти седмично с щадящи антигенни проби, с цел да могат да учат присъствено, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Другата алтернатива пред родителите е да показват годен документ, че детето е преболедувало ковид.

Образецът на декларация, която родителите би трябвало да попълнят, в случай че желаят децата им да учат присъствено в клас, към този момент е направен и възложен на учебните шефове посредством Регионалните ръководства на образованието.

В декларацията са посочени двата съответни типа проби със слюнка, които ще бъдат прилагани в учебно заведение.

На всяко учебно заведение ще бъде възложен единствено единият от двата типа проби.

Видеоклиповете, които демонстрират малко по малко по какъв начин се реализира тестването, са налични на интернет страницата на просветното министерство.

Децата ще бъдат тествани в класната стая от здравно лице и/или от учител или непедагогически експерт, избран от шефа. Допустимо е присъединяване и на доброволци - родители, посредници, представители на БЧК и други, които разполагат със зелен документ.

Изключение се прави за децата със специфични просветителни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си у дома. За задачата те попълнят специфична декларация, в която се ангажират да вършат тестванията в дните, избрани за тестване на останалите възпитаници, да водят детето си в учебно заведение единствено след негативен резултат от теста и да предават потребления тест в учебно заведение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР