Най-известното гробище в Лондин – Хайгейт (Highgate ) разпродава места

...
Най-известното гробище в Лондин – Хайгейт (Highgate ) разпродава места
Коментари Харесай

Най-известното гробище в Лондон търси мъртъвци!: Плащаш си 60 бона – погребват те до Карл Маркс!

Най-известното гробище в Лондин – Хайгейт (Highgate ) разпродава места за безконечен покой.

Управата на парка вади на тезгяха всички гробни места, за които не са полагани грижи 70 години. В този гробищен парк са безконечните домове на фамозни персони. Като артиста Джордж Майкъл и писателката Джордж Елиът (с:псевдоним на Мери Ан Евънс, британска писателка от XIX век, един от най-значимите романисти от Викторианската ера )

Тъй като местата за новите мъртви са незадоволителни, е подхваната тази мярка. Това от една страна би решило отчасти казуса с гробните места. От друга би напълнило поизпразнената сметка на Хайгейт, написа Guardian.

Услугата за кремация в парка коства 5000 паунда (малко над 11 000 лева). А парцел  – 25 000 паунда (около 60 000 лева).

Това гробище в северен Лондон е фамозно с обстоятелството, че там е заровен и идеологът на комунистическото придвижване в международен мащаб Карл Маркс.

 

 

Карл Хайнрих Маркс е немски мъдрец, социолог, политикономист, политически публицист, публичен деятел и идеолог. Много постоянно е описван като една от най-влиятелните персони в историята на човечеството. Известен е като един от най-видните критици на капитализма.

 

 Най-известното гробище в Лондон търси мъртъвци!: Плащаш си 60 бона - погребват те до Карл Маркс! Снимка: Tweeter
Фактът, че може да се освободи място до Маркс, провокира и иронични мнения.

Като този на журналистката Зои Уилямс, която написа: „ Би било отлично, в случай че Маркс разполагаше с някаква доктрина за цената на земята, на която бихме могли да се позоваваме тук. Но неговата рецензия на теорията за наемите на Дейвид Рикардо би могла да се приложи към гробищата, единствено в случай че имаха капацитет да отглеждат повече Марксове. Достатъчно е да се каже, че евентуално в последна сметка ще коства доста повече от £25 000. За съпоставяне, парцелите в гробището Gap Road в Мертън, югозападен Лондон, стартират от £1545 за кремация и £4525 за заравяне “

 

 

Уилямс прибавя в същия жанр: „ Въпреки че не е нужно да сте болшевик, с цел да посетите гроба на Маркс, може да засвидетелствате политпредпочитанията си, като бъдете заровени до него.  Ако пък сте доста съдбоносен антикомунист с доста пари, можете да бъдете заровен до Маркс, единствено с цел да оскверните достолепието на мястото му за отмора. Сега, когато споделям това, то е нещото, което мога да си показва да прави Илон Мъск. ”

Гробът му обаче притегля освен фенове, само че и съперници.

От които през годините, още от 1970 до 2019 на няколко пъти е подлаган на набези – с бомбички и с чукове.

Иън Дънгавел, основен изпълнителен шеф на Friends of Highgate Cemetery Trust, споделя, че е значимо да се настанят в парка нови гробове. Тъй като те оказват помощ Хайгейт да остане „ жива “ атракция.

“Това ни слага пред главоблъсканица по отношение на гибелта: бинарно положение ли е, в което или си мъртъв, или не си? И кой е по-мъртъв – умрелият през вчерашния ден, или Маркс, да речем, който е умрял през 1883 година? Степента на вашата “смъртност “ евентуално се дефинира от това какъв брой хора към момента мислят за вас. Което прави Маркс толкоз „ немъртъв “, напряко жив и в днешни дни.

Колкото и иронични и метафизичен мисли да предизвика разпродажбата на гробни места в Хайгейт, друго си е на едни да се изпълни банковата сметка, а на други – да почиват постоянно до създателите на историята.

 

Източник – Guardian/Превод:SafeNews

Още вести четете в секция Живот

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР