Най-известният опозиционен лидер в Камбоджа е осъден на 27 години

...
Най-известният опозиционен лидер в Камбоджа е осъден на 27 години
Коментари Харесай

Камбоджанският опозиционен лидер получи 27-годишна присъда за държавна измяна

Най-известният опозиционен водач в Камбоджа е наказан на 27 години домакински арест за държавна измяна . Също по този начин Кем Соха , някогашният водач на в този момент разпуснатата Партия на националното избавление на Камбоджа, е лишен от правото да се кандидатира или да гласоподава на избори. Той беше упрекнат в скрит план с непознати сили за събаряне на държавното управление на министър-председателя Хун Сен, напомнят от „ BBC “.

Хун Сен е един от най-дълго управлявалите автократи в света и е на власт от 1985 година Камбоджа ще организира общи избори през юли. Повечето чакат Сен да се кандидатира още веднъж, макар че някои допускат, че ще съобщи властта на най-големия си наследник Хун Мане.

69-годишният Кем Соха беше задържан за първи път през 2017 година въз основа на видео от 2013 година, в което той споделя, че е получил поддръжка от американски продемократични групи . Той и юристите му отхвърлиха обвиняванията и обявиха, че делото против него е безпричинно .

Американският дипломат в Камбоджа Патрик Мърфи счита, че казусът е правосъдна неточност .

Адвокатът на Кем Соха – Анг Удом е безапелационен, че правният му екип ще апелира присъдата , предава организация „ Reuters “. Правозащитни групи и западни държавни управления осъдиха обвиняванията против него като неоснователни и политически стимулирани.

„ Очевидно беше през цялото време, че обвиняванията против Кем Соха не са нищо друго с изключение на политически стимулиран трик на министър-председателя Хун Сен да в профил основния опозиционен водач на Камбоджа и да отстрани демократичната система на страната “, разяснява заместник-директорът на „ Human Rights Watch “ за Азия Фил Робъртсън, добавяйки:

„ Изпращането на Кем Соха в пандиза не значи единствено заличаване на неговата политическа партия, само че и потушаване на всяка вяра, че може да има същински общи избори през юли. “

Групата прикани управляващите да анулират присъдата и „ неотложно и абсолютно “ да го освободят.

Преди да оглави партията си Соха е бил бранител на правата на индивида . Популярността му набъбна на предишните избори до миг, в който беше подготвен да смъкна Хун Сен и неговата партия.

Партията на националното избавление на Камбоджа беше неразрешена преди изборите през 2018 година Повечето от нейните водачи бяха преследвани или принудени да заминат в заточение .

Миналия месец Хун Сен закри една от последните самостоятелни медии в страната – „ Гласът на демокрацията “, като сподели, че е разгласила история, която нападна сина му и накърнява репутацията на държавното управление.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР