Най-известната френска дизайнерка Коко Шанел (Coco Chanel) е и доста

...
Най-известната френска дизайнерка Коко Шанел (Coco Chanel) е и доста
Коментари Харесай

15 неща, които може би не знаете за Коко Шанел

Най-известната френска дизайнерка Коко Шанел (Coco Chanel) е и много спорна персона. Едно е несъмнено - още приживе тя се трансформира в безспорна икона. Коко става международно известна с неповторимия си почерк в модата, като години след гибелта й стилната къща " Шанел " остава най-високото равнище във висшата мода. Въпреки известността й, може би към момента има неща, които не сте чували за дизайнерката:
От къде идва името Коко Шанел?
Тя се ражда на 19 август, 1883г., като в акта й за раждане е записано " Gabrielle Bonheur Chasnel ". Нейната фамилия е била написана неверно от чиновника попълвал документа. Коко пък идва от прякор в детството й.

 Снимка 307027

Първи стъпки в кариерата
Не мислете, че те са в модата. Коко стартира работа като аниматор в спа курорт в градчето Vichy. Тя обаче не е била изключително даровита певица и бързо схваща, че би трябвало да смени специалността.
Шапки
След като се мести в Париж, Коко започва с дизайна на шапки. През 1910г. става лицензиран " шапкар ", а също по този начин отваря първия си магазин на Rue Cambon.

 Снимка 307030

Костюми
Тя демонстрира първия си костюм, от трансформиралия се след това иконичен жанр, през 1925 година. Тогава кройката на двуредния костюм, който на първо място е функционален, е била революционна.
" Номер 5 "
За разлика от костюмите и шапките, Шанел не е създателката на " Chanel № 5 ", а просто дава името на парфюмерист. Така тя става първият дизайнер, който има личен парфюм. Причината ароматът да се споделя " Номер 5 ", е че петицата е била щастливото число на Коко.
Чанти
През 1929г. Шанел пуска първата си линия чанти, която е въодушевена от чантите на бойците. Дизайнът им е бил освежен един път през 1948 година, и по-късно чак през 1980-та от Карл Лагерфелд. През 2005-та, едноименната фешън къща отпразнува 50-тата си годишнина с имитация на първата чанта, дело на Коко.
Бижута
Шанел твори първите си бижута, предопределени за феновете на диамантите през 1932г. Линията е под името " Bijoux de Diamants ". 80 години по-късно, " Модна къща Шанел " пусна 80 нови диамантени накита, по един за всяка година от излизането на първото украшение.

 Снимка 307029

Малка черна рокля
Идеята на дребната черна рокля е приписвана на Шанел. Дизайнерката взима черното - цвят, който е асоцииран с заравяне и печал, и го вкарва във вечерното облекло, откакто усеща, че някои от роклите й наподобяват прекомерно лековато в шарени цветове.

9. Коко е единственият дизайнер, който попада в елитния лист със 100-те най-влиятелни персони на 20-ти век на сп. Time. В категорията си тя е паралелно до Луис Армстронг, Чарли Чаплин, " Бийтълс " и доста други актьори, които са белязали човечеството.
Холивуд
През 1921-ва, Коко се среща със Самюел Голдуин от MGM. Посредник на срещата е херцогът Дмитрий Пвлович, братовчед на последния цар на Русия Николай II. Голдуин й предложил 1 млн. $, с цел да проектира костюми за звездите на MGM. За страдание обаче, в последна сметка, нейното естетическо виждане не се приема добре от холивудските продуценти и Коко се завръща в Париж. Така се ражда репликата на дизайнерката, че " Холивуд е столицата на неприятния и пошъл усет! ".

 Снимка 307031

През 2009-та излезе филм, който споделя за една от най-любопитните любовни истории - тази на Коко Шанел и Игор Стравински. В функциите са Ана Мауглалис и Мадс Микълсън
Русия
Коко се среща с съветския композитор Игор Стравински през 1920-та. Тя подслонява неговото семейство в една от къщите си за цели 9 месеца. Тя е толкоз запленена от изкуството му, че подарява към 300 000 франка на съветския балет. Шанел прави гратис доста костюми за трупата.
Англия
Твърди се, че принц Едуард VIII е бил запленен от Коко и даже й е предложил брак, който тя е отхвърлила. По-късно, към този момент като крал, Едуард се прости с трона поради любовта си към трикратно разведената Уолис Симпсън. 26 години по-късно племенницата му Елизабет ще се изкачи на трона, с цел да стане най-дълго управлявалият жив монарх в света.

" Има няколко принцеси на Уестминстър. Има единствено една Шанел ", споделя тогава Коко.
Връзки с нацистите
Секретни документи на френската полиция разкриха, че Коко Шанел е била сътрудник на Щази. Тя е била разказана като " Дизайнер и парфюмерист ". Псевдонимът й е бил " Уестминстър ", а номерът на агентурното й досие е F-7124. Самата тя, както и по-късно стилната й къща, изрично отхвърлят тези изказвания.
Смърт
Коко Шанел умира на достолепната възраст от 87 години, на 10.01.1971-ва в " Риц ". Тя населява апартамент в първокласния хотел в Париж в продължение на 30 години.

 Снимка 282121

От 1983 година креативен шеф на " Шанел " е Карл Лагерфелд
" Коко "
Бродуейският мюзикъл " Коко " има 7 номинации за " Тони " и доста други награди. Той се играе от 1969-та до 2011-ва година. През първите 8 месеца от слагането на спектакъла, основната роля е била поверена на Катрин Хепбърн.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР