Най-интересните разговори с автора Йордан Радичков, събрани в специалното издание

...
Най-интересните разговори с автора Йордан Радичков, събрани в специалното издание
Коментари Харесай

`Йордан Радичков. Интервюта` - специално издание събира най-интересните разговори с писателя

Най-интересните диалози с създателя Йордан Радичков, събрани в специфичното издание „ Йордан Радичков. Интервюта “ ще бъдат показани на 21 април в от 14 часа в ефира на предаването на Българска национална телевизия „ Библиотеката “.За книгата ще приказват Николай Колев, Надежда Московска и техните посетители.

„ Йордан Радичков. Интервюта “ събира най-интересните диалози с писателя в интервал от началото на 60-те доникъде на 90-те години. Книгата показва 24 диалога за телевизия и печатна преса и фотоси из живота на създателя.
В диалозите Радичков приказва за детството си, за фамилията си, за фантастичните си, съвсем нереални ранни мемоари, за фолклора, театъра, литературата, за българската душа и за душата на родната му страна.

„ Човек би трябвало да е уверен, че има големи мощ и сила у себе си, че може да хване целия свят ей така, в шепата си, че вода да пусне. И колкото повече запази това безумство, този оптимизъм и голяма религия — толкоз по-дълго ще запази себе си. Естествено, животът взема ръбовете, позаглажда, както се заглаждат речните камъни, само че колкото по-дълго е това единоборство с всичко, което се изпречва по пътя му, толкоз по-далеко стига индивидът. “

Разговорите с интервюиращите, които споделят, че „ с цел да интервюираш Йордан Радичков, се желае огромен кураж и несъмнено немалка доза лековерие “ показват една извънредно картина на личността на писателя. Отговорите на всевъзможните въпроси идват постоянно поднесни с известното възприятие за комизъм на създателя и огромната му обич към индивида.

Заедно с това пред читателя се оформя едно самобитно картографиране на творчеството на писателя. В диалозите той споделя бъдещи креативен проекти, разисква прозаични текстове и пиеси и споделя някои малко известни обстоятелства към живота и творчеството си.



Сред отговорите на писателя се промъкват и като на пръсти и героите на Радичков, които дружно с авторовия глас сядат на масата на живота, с цел да разсъждават по огромните въпроси на битието. И тук, една от основните функции в диалозите заема селото, родната земя на създателя и разбирането за нея и нейните поданици.

„ Нашият народ е наименувал всяко дръвце, всяка трева и цвете, всяка горска поляна, птица, всички скали и могили, и долищата, и горските бранища. По този метод ние сме почели всеки ъгъл и всяка част от земята ни, дали сме име на всичко, така както се дава име на всяка част от човешкото лице, очи било, вежди било, скули, уши, чело и по този начин нататък. Затуй мисля аз, че би трябвало да продължаваме да гледаме земята си, както се гледа човешкото лице — право в очите... И да внимаваме, в случай че това лице почне да се загрозява. Защото, в случай че загрозяваме него, то в действителност ние личното си лице загрозяваме и ще осъмнем един ден всичките сипаничави. “

„ Йордан Радичков. Интервюта “ се издава с финансовата поддръжка на Министерство на културата във връзка 90 години от рождението на създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР