Най-икономичното решение за България - така от шведската SAAB определиха

...
Най-икономичното решение за България - така от шведската SAAB определиха
Коментари Харесай

Офертата на Gripen: Най-икономичното решение за България

" Най-икономичното решение за България " - по този начин от шведската SAAB дефинираха своето предложение за нови бойни машини за българските Военновъздушни сили. Изтребителите Gripen са един от четирите разновидности за родната авиацията и представители на шведската компания, дружно с посланика Луиз Бергхолм, показаха офертата пред медиите.

SAAB предлага осем изтребителя Gripen с обновяване MS20 с 30-годишна поддържка, логистичен пакет и образование на българските водачи. Първата машина може да бъде в България след едвам 24 месеца от подписването на контракта и да стартира да извършва отговорностите си по Air Policing на българското въздушно пространство. Тренировките ще стартират още година след парафиране на съглашението сред двете страни, в случай че се стигне до такова.

В отговор на настояванията на част от представителите на българските управляващи за повече от осем машини, от шведската компания увериха, че е допустима доставка и на повече изтребители в границите на оферти пакет, като това е въпрос на договаряния. Възможно е и включването на по-дълъг интервал поддръжка, по-ниска цена или други.

Йонас Йелм, страши вицепрезидент и шеф бизнес направление

" Аеронавтика " в SAAB, увери, че цената на оферти пакет машини, въоръжение, поддръжка, образование и други е под бюджета, препоръчан от България, а точно 1,8 милиарда лв..

Gripen може да бъде оборудван с последните американски и европейски оръжейни системи - каквито клиентът избере, като цената им е включена в първичната оферта.

" Най-икономичното решение "

От SAAB показаха неведнъж, че Gripen би било най-икономичното решение за България в дълготраен проект. Покупката на самите изтребителите е едвам към една четвърт от общата цена, която България ще заплати по време на употеба на машините в границите на идващите десетилетия.

Изследване на IHS Jane " s сочи, че моделите Gripen имат най-ниски експлоатационни разноски по отношение на съперниците F-16, F-18E/F, RAFALE, EUROFIGHTER и F-35. Цената на летателене час е $4 700 по отношение на $7 000 za F-16 Block 40/50. Двигателите на Gripen GE-RM12 пък е публично приет за най-сигурният в света с над 150 000 летателни часа без щета.

SAAB оферират още да изградят в България два хангара за поддръжка и ремонт. Те ще се намират на летище Граф Игнатиево, което ще спести средства на страната на бойните системи.

Компанията към този момент води и договаряния с няколко български компании - " Авионамс ", " ТЕРЕМ Летец ", " Optics " и " САМЕЛ-90 " за индустриално съдействие, в това число прекачване на технологии и know-how. Съвсем допустимо е, уточни Йоаким Валин, шеф Международни връзки в FMV, България да се трансформира и в част от веригата за доставки на Gripen.

Освен нови работни места и вложения, това ще обезпечи и сигурност на доставките, уточни още той.

Вчера в Министерството на защитата бяха отворени офертите на трите страни, поискали да вземат участие в кандидатурата. Съединените американски щати оферират нови F-18 или F-16, а Италия - използвани EUROFIGHTER.

Междуведомствена група ще ги проучва до 19 октомври т.г.



 Съединени американски щати дадоха обещание индустриално съдействие и поддръжка до 2045 година, в случай че купим F-16
Съединени американски щати дадоха обещание индустриално съдействие и поддръжка до 2045 година, в случай че купим F-16

Lockheed Martin показа F-16 Block 70, който може да е новият изтребител на българската войска
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР