Най-характерното за 2023 година е категоричното и рязко намаляване на

...
Най-характерното за 2023 година е категоричното и рязко намаляване на
Коментари Харесай

Юлиан Войнов: Достигнахме билото на лихвената политика на световните централни банки

Най-характерното за 2023 година е безапелационното и внезапно понижаване на инфлацията. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " икономистът и финансист доктор Юлиан Войнов.

Той означи, че инфлацията в еврозоната е достигнала съвсем равнищата на поставената цел оъ ЕЦБ от 2%: " Последният показател, който беше разгласен беше 2,4% ". Войнов акцентира и компенсацията на приходите на физическите лица: " В това отношение България е преди всичко в Европейския съюз и една от дребното страни, където приходите изпреварват инфлацията. Така че ние общо взето може да се каже, че минахме прекомерно добре през последните две рецесии. Хората може би изпитват някакво неодобрение и дискомфорт от това, че цените се усилиха, само че би трябвало да кажем, че спрямо всички останали страни в Европейския съюз, ние може би най-безпроблемно минахме през този интервал ".

По думите на Войнов покачването на лихвените проценти за избран интервал е довело до застоялост на пазара за акции, за сметка на пазара на държавни облигации: " Ние достигнахме билото на лихвената политика на международните централни банки, най-много, несъмнено, на Федералния запас и на Европейската централна банка, които може да се каже, че дефинират въобще лихвеното ниво в целия свят. Федералният запас, последното съвещание на Комитета на открития пазар изрично разгласи, че повече няма да има нарастване на лихвите, в това число се предвижда, че ще стартира идната година понижение на лихвите, което е ясно. Но броят на лихвите бяха увеличени от 2, предходната прогноза през септември на 3. Започнаха да се появяват отзиви, че може би ще бъдат 5, като приказваме за 5 понижение, това значи, че общо взето всяко понижение ще бъде по 0,25 процентни пункта, което е над 2% общо взето понижение за цялата година, което е половината от равнището, което имаме сега на лихвите, особено в Съединените щати ".

Икономистът означи, че в еврозоната изявленията са по-ястребови, само че упованията още веднъж са за понижение на лихвите идната година: " Всичко това демонстрира и както се вижда на Фондовия пазар в Съединените щати, там показателят " Дау Джоунс " сложи безспорен връх, мина 37 000 пункта, което се случва за първи път в неговата история. Защо се случва по този начин, тъй като когато лихвите понижават, това първо значи, че стопанската система към този момент стартира да се съвзема, паричната политика става по този начин по-благоприятна за развиването на компаниите, което несъмнено, води до по-голяма икономическа динамичност и надлежно по-големи облаги на компаниите. Поради тази икономическа причина се усилват и цените на акциите ", разяснява Юлиан Войнов.

Той означи също по този начин, че въпреки това, намаляването на лихвите води до финансова облага от вложения и продажба надлежно на държавни скъпи бумаги: " Всичко това е в основата на по този начин наречения бичи пазар, който е доста присъщ в сегашния миг в Съединените щати. В Европа нещата са малко по-различни, тъй като сега има доста съществено закъснение в европейската стопанска система, в еврозоната, в това число рецесионни процеси в някои страни. И макар, че инфлацията понижава и Европейската централна банка може да предприеме ходове за понижаване на лихвите, икономическото затормозяване и закъснение в Еврозоната не разрешава този оптимизъм, който царува на американските пазари. Така че тук, може би няма да забележим такава мощно изразена динамичност по повод цените на акциите.

Преди няколко дни излезе една статистика, че сега финансовата стойност на Apple е по-голяма от целия фондов пазар на Франция. Така че водещият финансов пазар е Съединените щати несъмнено, както казахме се следят доста ясно изразени бичи настроения. В еврозоната, в Европейския съюз това не е по този начин, а съгласно мен стопанската система в еврозоната и в Европейския съюз ще продължи да се забавя най-малко още 6 месеца, до момента в който забележим някакви по-сериозни първи проблясъци на икономическо възобновяване. И от тази позиция, нещата не са толкоз ясно изразени, както в Съединените щати. Но несъмнено, преди всичко би трябвало да кажем, че фондовите пазари изпреварват дъното на икономическия цикъл от порядъка на 6 месеца, имайки поради, че този стопански цикъл дали ще бъде рецесионен или просто доста съществено закъснение в Еврозоната ще настъпи някъде по средата на идната година, при всички случаи от тук нататък по този начин вероятностите пред фондовите пазари са удобни, с изключение на, в случай че несъмнено, не се случи някакъв световен прелом, който да промени тези настроения в сегашния миг ", разяснява икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР