Най-горчивият извод е, че руснаците печелят не толкова военния сблъсък,

...
Най-горчивият извод е, че руснаците печелят не толкова военния сблъсък,
Коментари Харесай

Путин загуби катастрофално: Украйна никога повече няма да бъде московска колония

Н ай-горчивият извод е, че руснаците печелят не толкоз военния конфликт, колкото осведомителната война. Но Путиновият режим загуби пагубно в друго: консолидира украинците. Украйна в никакъв случай към този момент няма да е съветска. Това написа Явор Сидеров в собствен коментар за.

Навършват се две години от началото на това, което в Путинова Русия настойчиво назовават „ специфична военна интервенция “, в Украйна - пълномащабна инвазия, а по света – най-голямата експанзия против суверенна страна на европейския континент след Втората международна война. Равносметката е поравно горчива и обнадеждаваща.

Горчива, тъй като Украйна дава скъпи жертви и търпи огромни опустошения на инфраструктурата, стопанската система и обитаемоте си места. През 1992 страната имаше 51-милионно население. Не повече от 33-34 милиона я обитават сега – резултат на отрицателна демография, само че и тъй като нашествието отприщи многомилионна вълна бежанци.

Колебанията на Запада

Горчива и поради предпазливостта, съмненията и непостоянството на Запада в поддръжката за Украйна. Неотдавна Европейски Съюз гласоподава пакет от 50 милиарда евро помощ за страната. Същевременно полски фермери блокираха украинско-полската граница, с цел да стачкуват против достъпа на украинска земеделска продукция до пазарите си. На митингите им се видя алено знаме със сърп и чук, както и афиш, който гласеше: „ Путин, възвърне реда в Украйна, Брюксел и нашето държавно управление “ - а Полша е една от най-пострадалите от Съюз на съветските социалистически републики европейски страни. На Германия и Франция пък им трябваше доста време, с цел да проумеят какво се случва и да реагират съответно, посочва Сидеров.

Ключовият съдружник на Киев - Съединени американски щати - е на финалната права преди президентски избори, в които поддръжката за Украйна играе относително маргинална роля. Изолационизмът на Тръмп, откритото му отвращение да се конфронтира с Путин и огромното въздействие на някогашния президент в Републиканската партия са източник на основателни паники за украинците.

Неотдавнашно проучване на Европейския съвет за външна политика сподели, че за световния Юг войната сред Русия и Украйна е по-скоро районен спор, без изключително значение за страни като Бразилия, Индия и Южна Африка. Сблъсъкът сред Израел и „ Хамас “ в Газа е възприеман като същинската опасност за мира и интернационалния ред.

Неуспехът на украинската контраатака, различията сред президента Зеленски и  главнокомандващия военачалник Залужни, довел до промяната на втория, относителната стабилизация на фронта и частичните съветски триумфи като този при Авдеевка способстваха за песимистичните настройки, съгласно които войната мъчно ще бъде извоювана, счита създателят на Дъждовни води. 

Руското пропагандно въздействие

Медиите играят основна роля във всичко това. От една страна имаше преекспониране на упованията за бърза и лесна украинска победа, от друга – последователно изместване на украинската тематика в осведомителния поток. И двете се случват на фона на непрекъсната и интензивна съветска пропагандна акция с световен мащаб, пише Явор Сидеров.

Най-горчивият извод е, че за момента руснаците печелят не толкоз военния конфликт, колкото осведомителната война. Благодарение на мощната си дезинформационна акция Русия съумява да наложи значително разказа си – освен това освен в световния Юг, а и на Запад. Руското пропагандно превъзходство крие същинска заплаха.

Но двугодишната война дава мотиви и за оптимизъм. Русия може да не е през разпад, режимът на Путин може и да е консолидиран за момента, само че съветската войска не е силата, от която се бояха близки и далечни страни. Киев не падна. Украйна спря стремежа на нашествието, върна си обилни територии и води война на равна нога с страна, възприемана за свръхсила.

Украинската войска потвърди себе си като извънредно боеспособна, мощно стимулирана и възприемчива към нови технологии. Украинците демонстрират стратегическа и тактическа еластичност и добра съгласуваност сред другите родове войски. Може да се каже, че сега украинските въоръжени сили са измежду най-хубавите в света, отбелязва Сидеров.

Украинският народ е решен да надделее

Най-катастрофалната загуба за Путиновия режим е консолидацията на украинското общество срещу нашествениците. Дълбокомислените разбори за разделянето на „ левобережная “ и " деснобережная “ Украйна, за рускоезично и украиноезично население в междуособен спор, се обезсмислиха пред решимостта на украинския народ да надделее, разяснява създателят. 

Украйна в никакъв случай повече няма да бъде московска колония. За украинците тази война е отечествена (паралелът с Втората международна не е случаен) и степента на доброволческо присъединяване в тила е тъкмо толкоз впечатляваща, колкото успеваемостта на въоръжените сили на фронта. Въпреки компликациите, сред гръб и фронт няма разнобой.

Спектърът на доброволческа активност е необятен – от събиране на помощи за фамилиите на починали бойци до закупуване на медикаменти и медицински консумативи за фронта, от присъединяване във възобновяване на домовете на потърпевши от бомбардировките до пазаруване на дронове и обучаване на оператори. Степента на взаимност е забележителна.

Не по-малко впечатляващ е живецът в гражданското общество. Украйна – синоним на корупция през целия постсъветски интервал, има повече и по-дейни проверяващи публицисти от доста мирни европейски страни. Работата им е изключително сложна в изискванията на война, само че те я правят без значение от изискванията, счита той. 

Украйна – като лаборатория за бъдещето

Украинският медиен пейзаж търпи смяна. До Евромайдана през 2014 година тежката цензура, олигархичната медийна благосъстоятелност и знаковите убийства на публицисти трансфораха страната в една от най-опасните за упражняването на тази специалност. Днес осведомителният монопол на следените от страната медии е разтърсен, написа още Явор Сидеров.

В прочут смисъл военновременна Украйна е лаборатория за бъдещето на демократичната народна власт. В тази война се срещат противостоящи си хрумвания на съвремието, освен това в условия на радикални софтуерни промени и едновременна деглобализация. От изхода ѝ светът ще съди за жизнеспособността на авторитаризма и демокрацията.

Именно по тази причина поддръжката за Украйна не трябва да отслабва, безапелационен е създателят. 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция на Дъждовни води и на Vesti.bg като цяло.

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР