Най-голямото летище във Великобритания и доскоро най-големямото такова в Европа

...
Най-голямото летище във Великобритания и доскоро най-големямото такова в Европа
Коментари Харесай

Ще стане ли най-голямото летище на Великобритания още по-голямо?

Най-голямото летище във Англия и до неотдавна най-големямото такова в Европа по натовареност - London Heathrow ( " Хийтроу " ) - чака решение от Върховния съд на страната, което ще дефинира дали оборудването ще получи позволение за построяването на нова, трета писта. Главният въпрос в този момент обаче е дали летището към този момент има потребност от разширение, написа Bloomberg.

През февруари Апелативният съд постанови, че държавното управление на Англия не е взело напълно поради Парижкото съглашение за климата, когато е одобрило разширението на летището. Решението беше обжалвано, само че в този момент вероятностите за напредък понижиха на фона на колапса на пътуванията, породен от пандемията на ковид.

Сега Върховният съд би трябвало да реши дали да удостовери решението на долната инстанция или да го анулира. Това ще стане обаче в невиждани условия - границите са блокирани, а броят на пасажерите, преминаващи през най-натоварения център в Европа, е намалял с 88% през ноември и със 72% все още.

" Хийтроу " желае да получи утвърждението, с цел да бъде готово, когато търсенето се върне в бъдеще, само че към този момент е невероятно да се планува дали изобщо е нужен спомагателен потенциал, който е очакван с построяването на третата писта. В кратковременен и средносрочен проект има доста необработен потенциал, разяснява Джон Стрикланд от авиационната консултантска компания JLS Consulting.

Междувременно представител на " Хийтроу " отхвърля да разяснява тематиката, преди висшата инстанция да е взела окончателното си решение, което се чака на следващия ден.

Насред пандемията: Европа има ново най-голямо летище

Според данните за първите 9 месеца на годината

През май основният изпълнителен шеф на летището Джон Холанд-Кей сподели пред депутатите, че разширението може да бъде отсрочено за пет или повече години вследствие на експлоадирането на пандемията на Covid-19.

Решението ще пристигна, откакто летищният оператор прекара години, пробвайки се да получи позволение за разширение до годишен потенциал от 142 милиона пасажери. Миналата година оборудването обслужи към 81 милиона пасажери, което е растеж от единствено 1% заради дефицит на слотове.

Но последствията от пандемията удрят мощно летището и туристическата промишленост като цяло. Възможно е към 30% от чиновниците на летището да изгубят работните си места, като заплатите им към този момент са понижени.

В края на февруари, седмици преди първото национално блокиране, Апелативният съд в страната съобщи, че държавното управление не може да пренебрегне уговорките си по Парижкото съглашение, което изисква Англия да понижи вложенията си в инфраструктура за изкопаеми горива. Съдът тогава не изключи разширението на летището, само че принуди държавното управление да преразгледа своята политика за летищата в светлината на законодателството за изменение на климата.
 Хийтроу се уголемява с нова писта и още терминали
Най-голямото летище в Европа става още по-голямо с нова писта и още терминали

Тя би трябвало да бъде подготвена до 2026 година

Докато пандемията докара до известно понижаване на излъчванията, природозащитниците, които съумяха да оспорят построяването на трета писта в съда, настояват, че делото против разширението на летището не се е трансформирало.

" Трета писта в " Хийтроу " ще сложи още 700 самолета в небето всеки ден и ще докара до голямо нарастване на излъчванията ", уточни Джени Бейтс, член на групата " Приятели на Земята ". " Това съставлява сериозен риск за Англия да извърши законовото си обвързване да доближи нулеви нулеви излъчвания до 2050 година "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР