Най-голямото изтичане на информация на Балканите. Така Ню Йорк Таймс

...
Най-голямото изтичане на информация на Балканите. Така Ню Йорк Таймс
Коментари Харесай

Експерт от израелските служби: Личните данни струват повече, отколкото кредитните карти

Най-голямото приключване на информация на Балканите. Така " Ню Йорк Таймс " заяви на милионите си читатели по целия свят новината от събитията в Национална агенция за приходите и оцени теча на данни на 200 милиона $. В " Роуминг " от Тел Авив се включва Мани Берзилай, някогашен чиновник на израелските служби, отговарящ за сигурността на банковата система.

– Шалом , Мани .

– Здравейте. Как сте?

– Благодаря , добре . Кажете , за какво е по - елементарно да се хакне национална институция , в сравнение с банка или частн a организация ?

– Едно от провокациите, пред които е изправена всяка компания в света сега, е неналичието на гений. Няма задоволително надарени хора по света и всички търсят най-хубавите. Както можете да си визиите, е доста мъчно за държавните институции да наемат най-хубавите, тъй като нормално заплащането е по-ниско, когато се работи на държавна работа.

Първо, е доста мъчно за държавните управления да поддържат добра конструкция за сигурност, тъй като е мъчно да се намерят гении, и второ, в множеството случаи има доста огромни тласъци да се нападат държавни ведомства. Проблемът е по-голям, сигурността е по-ниска – това се е случило.

– Как би могъл злоумишлен човек да употребява тази информация против нас , можете ли да дадете образец ?

– Що се касае до откраднати персонални данни има толкоз доста разновидности за потреблението им, които нарушителите може да приложат. Може да се употребява за приемане на подправени искове за застрахователни компенсации. Могат да се извърнат към застрахователи от ваше име и да им кажат " Аз съм този, желая да получа пари " или... да получат лекарства, които другояче не биха могли. Биха могли да се насочат към банката ви и да изискат кредитна карта, която другояче не бихте взели – представяйки се за вас.

Понякога могат да употребяват информацията да нападат вашите другари. Ако имат задоволително информация за вас, могат да се обадят или да пишат на приятелите ви, да споделят тази информация, тъй че приятелите ви да си помислят, че сте вие, и да ги помолят да вършат неща като да отварят файлове или да пращат пари.

– Според Ню Йорк Таймс цената на сходни данни варира сред 10 $ до няколко стотин на идентичност , оценявайки пробива на към 200 милиона $ . Целта на хората , виновни за пробива , явно не са пари , само че кой би могъл да завоюва от него ?

– Невероятно е да се види, че в случай че се влезе в по този начин наречения " даркнет ", където хора продават персонални данни или кредитни карти, персоналните данни нормално костват повече, в сравнение с кредитните карти. Причината е, че кредитната карта може да се смени, само че самоличността – не.

Ако открадна самоличността ви – това е вечно. Все повече хора купуват самоличности онлайн и доста постоянно виждаме, че даже информация да се открадне от компания и подбудата на хакерите е да не завоюват пари от това, по-късно се продава или се употребява в даркнета от нарушители за подкрепяне на тези сюжети, които загатнах – да предявят искове към застрахователите ви, да източат пари от банковите ви сметки, да нападат приятелите ви или други сходни.

– Тоест , наш фен , да вземем за пример господин Петков , може да се употребява неговата идентичност от някого в даркнета за незаконни дейности ?

– Определено да. В даркнета хората купуват самоличности от самото начало. Ако желая да нападам избрана компания и имам самоличността на нейни чиновници, мога да ги употребявам, с цел да подведа други чиновници и те ще ми оказват помощ, макар че не знаят, че не съм този, за който за представям. Ще ми дадат достъп до компанията и има толкоз доста благоприятни условия за възползване от персонални данни.

– Можем ли да се защитим , когато толкоз доста данни са източени и може да бъдат употребявани от всеки ?

– За страдание, нямате доста потребни ходове. Като приказваме за толкоз доста данни, както в този случай, става проблем на държавното управление. Предвид това, всички би трябвало да знаят какъв брой вреди може да нанесе кражбата на самоличността им. Много хора и организации си мислят, че отбраната на личната им цифрова система е непознат проблем, само че това не е по този начин (...) Хората би трябвало да го знаят, да са наясно с това, да схващат какво би трябвало да създадат, към кого да се извърнат, в случай че открият, че някой им употребява самоличността.

– Какво би трябвало неотложно да създадат длъжностните лица ?

– Това не е състезание, всички дружно сме в това състояние. Данните са откраднати от България, което може да засегне целия Европейски Съюз и оттова да повлияе на целия свят. Самоличността може да бъде употребена на разнообразни места и за разнообразни цели.

Първото нещо, което би трябвало да създадат, е да открият съдействие с всеки, всяка страна, всяка полиция. Второ – киберразузнаване. В момента, в който някой се опита да употребява тези данни, би трябвало да се схваща какво се случва с тях – в действително време. Но и би трябвало да дадат на жителите информация и гореща линия, с цел да могат хората да се свържат с държавното управление и да ги уведомят, в случай че мислят, че някой употребява самоличността им или в случай че се опасяват – да им оказват помощ, да им обяснят какво да създадат, с цел да смекчат опасността.

– Много ви благодаря за мнението.

– Аз ви благодаря.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР