Най-голямата в света литиево-йонна батерия започна да захранва електропреносната мрежа

...
Най-голямата в света литиево-йонна батерия започна да захранва електропреносната мрежа
Коментари Харесай

"Тесла" пусна в Австралия най-голямата литиево-йонна батерия в света

Най-голямата в света литиево-йонна батерия стартира да зарежда електропреносната мрежа в Южна Австралия, оповестиха " Ройтерс " и Би Би Си. Изградената от " Тесла " 100-мегаватова батерия, публично пусната в петък, в действителност работеше отчасти от четвъртък поради потребността от повече електричество в постройките при прекомерно високите летни температури.

През последните 18 месеца Южна Австралия има проблеми с електричеството. Батерията, на към 200 километра северно от Аделаида, би трябвало да предотврати произшествия като миналогодишния, при който целият щат остана без ток, сподели австралийският министър председател Джей Уедърхил в петък.

Когато е изцяло заредена, тя може да дава електричество на до 30 000 жилища за към час. Целта ѝ обаче е да поддържа и стабилизира съществуващата енергийна система. Тя се състои от мрежа, употребяваща същата технология, която зарежда колите " Тесла ". Според компанията завършването ѝ " демонстрира, че стабилно, дейно енергийно решение е допустимо. "

Шефът на " Тесла " Илон Мъск, съгласно който новата батерия е три пъти по-мощна от идната по параметри в света, извърши и обещанието си да я построи за 100 дни. " Така се прави история ",, сподели Уедърхил, представен от Би Би Си. Работата по нея стартира след въпроси към Мъск в " Туитър " дали е сериозен в желанията си да помогне на Южна Австралия.


© David Gray

Тогава предприемачът, спечелил поръчка за построяването ѝ, сподели, че в случай че тя не е подготвена за 100 дни, щатът ще я получи гратис (цената на батерията до момента не е била обявявана). Обвиненията към него бяха от съперниците на възобновимите енергийни източници, съгласно които Мъск предлага " холивудски решения " в страна, разчитаща на изкопаеми горива - главно въглища - за към две трети от електричеството си.


© David Gray

Всъщност батерията беше приключена за към 60 дни и беше обвързвана с вятърен парк, ръководен от френската енергййна компания Neoen. Според поддръжниците на плана тя ще е от особена изгода в щат, който към този момент получава 40% от електричеството си от вятърна сила, само че има проблем в по-спокойни атмосферни условия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР