Най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в новата

...
Най-голямата стопанска и обществена финансова измама, случвала се в новата
Коментари Харесай

10 години от краха на КТБ: Делото за измамата на века потъна

" Най-голямата стопанска и социална финансова машинация, случвала се в новата ни българска история ". Така прокуратурата литературно разказа " Моделът КТБ " през юли 2017 година в едноименния опус от 155 страници, наподобяващ престъпен разказ, само че показан като обобщение на обвинителен акт.
Точно преди 10 години, на 20 юни 2014 година, четвъртата тогава по величина българска банка бе затворена и сложена под специфичен контрол, след което в никакъв случай повече не отвори порти. Равносметката към днешната дата: откраднати над 5 милиарда лева, възобновени 1.5 милиарда лева Престъпление има, наказване - не. Престъпници също липсват. А най-вече се усеща тежката липса на вероятност делото по случая да завърши в миналото, написа Mediapool.
Процесът за източването на КТБ стартира като фарс още с следствието, поверено на тогавашния началник на спецпрокуратурата Иван Гешев, и с импортираното от него дело, което той бе оприличил на " кацане с дизелов мотор на Луната ". Седма година ракетата на Гешев към момента не е кацнала на Луната. Делото, което стартира с месеци наред четене на обвинителен акт, продължава да се точи на първа инстанция с разпит на очевидци, а рискът да вземе нежелателен за прокуратурата поврат е все по-голям.
Главен обвинен продължава да е някогашният главен акционер Цветан Василев, упрекнат в 146 закононарушения за 2.7 милиарда лева, до момента в който ролята на глобения за корупция по " Магнитски " народен представител Делян Пеевски бе напълно пренебрегната, тъй като, по паметната имитация на Гешев, в делото ги няма също " нито Путин, нито Обама ".
Но дали е по този начин? " В писма, мемоари, приложени документи и работни документи на управлението на затворената банка се приказва освен за формалните заеми на семейството Пеевски, а за отговорности на доста по-сериозен лист, именуван " компаниите на фамилията, компаниите на семейството или компаниите на Директива за птиците ", показва Антикорупционният фонд в свое следствие за източването на Корпоративна банка.
" Списъкът с над 20 компании, свързани с " групата Директива за птиците " и следени от близко от управлението на КТБ в последните седмици преди затварянето на банката, съдържа сдружения с богата история на работа по атрактивни публични поръчки. В един от приложените от прокуратурата документи – работна таблица с активи и пасиви на банката – против буквите ДП1 е записана стойност от 575 млн лв.. Въпреки това нито едно деяние на прокуратурата – да вземем за пример разпит на очевидец или обособяване на досъдебно произвеждане – не е ориентирано към събиране на информация в тази посока, демонстрират документите ", представени от АКФ.
Прави усещане, че по време на досъдебното произвеждане дейностите на прокуратурата са били ориентирани единствено към първото равнище кредитополучатели. Положени са минимални старания за събиране на информация за идващите равнища, както и за действителните бенефициенти на отпуснатите пари.
Години по-късно, откакто Делян Пеевски бе глобен от Съединени американски щати и Англия за " значима корупция ", българската прокуратурата не откри никакви данни за това. Съмненията, че Пеевски командва правосъдната власт, службите и цялата страна, пък откриха своето удостоверение и с ролята му във връзка с предходното ръководство, и със поръчките му за бъдещето.
Осъден началник в Българската национална банка също липсва, а против тогавашния шеф Иван Искров даже не бе повдигнато обвиняване.
Цветан Василев продължава да се укрива в Сърбия.
По последни данни от синдиците на КТБ към март 2024 година възобновената сума в масата на несъстоятелността на КТБ е 1.49 милиарда лева Ако се съди по дължимите средства на приетите кредитори на банкрутиралата банка в описите, оповестени в Търговския указател, може да се заключи, че общата кражба от КТБ, в това число обезпечените депозити за 3.7 милиарда лева, възлиза на над 5 милиарда лева За 10 години от тях са възобновени сред 25 и 30%, а главните кредитори (сред които преди всичко Фондът за гарантиране на влоговете в банките) към този момент са получили над 25% от своите вземания отвън обезпечените депозити.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР