Най-голямата стачка в здравеопазването в историята на САЩ доведе до

...
Най-голямата стачка в здравеопазването в историята на САЩ доведе до
Коментари Харесай

Трудовото споразумение с Kaiser Permanente показва защо кратките, разрушителни стачки стават все по-чести

Най-голямата стачка в опазването на здравето в историята на Съединени американски щати докара до авансово трудово съглашение за коалиция от синдикати в Kaiser Permanente - само че договорката беше реализирана съвсем седмица след края на стачката.

Това може да наподобява необичайно. След като стачката завърши, за какво работодателят би трябвало да се съгласи? Но цената на тридневната стачка по-рано този месец и опасността от друга, още по-мащабна стачка идващия месец, доведоха до договорка с една от най-големите здравни системи в нацията.

И успеха на синдиката е единствено последната причина късите стачки да се случват от ден на ден и повече.

Американците постоянно считат, че стачката стартира с служащи, които напущат и не се връщат на работа, до момента в който няма договорка, от време на време седмици или месеци по-късно. Това е методът, по който работи с продължаващата стачка на Обединения синдикат на автомобилните служащи в General Motors, Ford и Stellantis, или със стачките против холивудските студия от Гилдията на писателите, които завършиха едвам когато беше реализирано авансово съглашение, или стачката на SAG-AFTRA, която има 160 000 артисти, които не престават да стачкуват в същите студия.

Но късата стачка, която стартира с към този момент планувана последна дата, става все по-чест инструмент на профсъюзите в Съединени американски щати.

Досега тази година е имало 196 стачки, траяли седмица или по-малко, съгласно база данни за прекъсване на работа, поддържана от Факултета по индустриални и трудови връзки на университета Корнел. Много, въпреки и не всички, започнаха с към този момент известно извънредно време. Това е с 86% повече от броя на късите стачки през същия интервал на 2021 година

Досега тази година има единствено 98 стачки, траяли повече от седмица, или половината от броя на късите стачки, по-скромно нарастване от 20% по отношение на 2021 година

Например, стачка на 30 000 непреподавателски чиновници на Обединения учебен окръг на Лос Анджелис - учебни пазачи, служащи в кафенета, водачи на рейсове и различен личен състав на студентските услуги - държеше към половин милион възпитаници отвън класните стаи за три дни през март. Подобно на стачката на Kaiser, синдикатът разгласи прелиминарен трудов контракт, който реализира доста от задачите на договарянията, в това число 30% нарастване на заплатите, скоро след края на тази стачка.

Дълготрайните безсрочни стачки костват скъпо освен на работодателите, само че и на стачкуващите, които губят приходите си по време на прекъсването на работата. Кратката дълготрайност предизвиква болежка на работодателите, като в същото време не принуждава членовете на синдикатите да се отхвърлят толкоз доста.

„ Стачките от този тип са тактически инструмент “, сподели Тод Вахон, професор по трудово образование в университета Рутгерс. „ Те може да се стремят към по-мащабни бъдещи дейности. Мисля, че доста деятели откриват успеваемостта на тези стачки. Мисля, че от ден на ден ще гледаме на тези къси удари като на инструмент. ”

Кратките стачки са изключително ефикасни в бранша на опазването на здравето, където са регистрирани 33% от огромните стачки от началото на 2022 година съгласно данни на Министерството на труда, макар че здравните служащи съставляват единствено 9% от членовете на профсъюзите в частния бранш в цялата страна.

„ За разлика от стачката на UAW, те не могат просто да се затворят, когато синдикатът стачкува “, сподели Джон Боршос, трудов пълководец, който управлява стачки в опазването на здравето и образованието. „ Мениджмънтът е задължен да дава услугите. Има организации, които са основани да обезпечават личен състав по време на спиране на работата в опазването на здравето. Но има награда за това. “

Боршос, някогашен професор по труда и в този момент изпълнителен шеф на Асоциацията на учителите в град Сакраменто, сподели, че безсрочните стачки могат да бъдат по-ефективни в някои случаи, само че от време на време краткотрайната стачка е всичко, което е належащо, с цел да се промени динамичността.

„ Понякога шокът от късия удар провокира придвижване на масата. Особено когато погледнете някои от по-големите работодатели “, сподели той.

Краткосрочните стачки с закрепена дълготрайност не дават безусловно на членовете на профсъюза това, което желаят незабавно, сподели Джони Калас, докторант на Корнел и шеф на плана за базата данни за стачките в учебно заведение. Но той сподели, че има доста образци за нападатели, които получават контракта, който желаят, няколко седмици или месеци по-късно. Той цитира тридневна стачка през септември 2022 година на 15 000 медицински сестри в Минесота, която докара до подписване на контракт до декември.

„ Колебя се да кажа, че това е цялостна промяна “, сподели Калас. „ Но тези (кратки стачки с закрепена продължителност) несъмнено стават все по-чести. “

Много краткотрайни нападатели нямат какво да покажат с напускането си, най-малко в близко бъдеще. Хиляди членове на профсъюза Starbucks Workers United организират поредност от еднодневни стачки в обектите на Starbucks в цялата страна от предишния ноември, само че профсъюзът към момента не е постигнал договорка за нито един от над 350-те магазина, в които съставлява служащите.

Понякога профсъюзът, който води стачката, няма опция да има безсрочна стачка.

Училищната стачка в Лос Анджелис през март беше това, което беше известно като стачка за „ нечестна трудова процедура “, с цел да подчертае това, което синдикатът упреква, че е малтретиране на своите членове и водачи. Но това пристигна и във време, когато служащите там се пробват да завоюват доста по-високи заплати и усъвършенствани придобивки.

„ Надяваме се, че ще помогне (преговорите) “, сподели Лестър Гарсия, шеф за връзки с държавното управление на синдиката, до момента в който стачката продължава, преди нейното привършване и трудово съглашение. Тази стачка имаше за цел да стачкува против изискванията на труд заради държавните трудови закони, само че въпреки всичко притегли вниманието към ниското възнаграждение и други проблеми.

„ Повечето хора не мислят за нашите членове, когато мислят за учебно заведение. Те мислят за учители или шефове, а не за пазачи или служащи в ресторантьорството “, сподели той. „ Това внимание оказва помощ на нашите членове, като им носи достолепие и почитание. “

И също по този начин лимитира разноските за изгубени заплати на стачкуващите.

„ Колкото по-малко дни работа губите, толкоз по-добре “, сподели Гарсия. „ Но не се заблуждавайте, три дни загуба на заплата може да не звучи доста. Но в случай че вършиме $14 000 на година и живеете от заплата до заплата, тридневна стачка е жертва. "

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР