Най-голямата сделка в сферата на компютърните игри е напът да

...
Най-голямата сделка в сферата на компютърните игри е напът да
Коментари Харесай

Лондон блокира най-голямата сделка в света на игрите

Най-голямата договорка в областта на компютърните игри е напът да се трансформира в най-голямата неслучила се договорка в областта на компютърните игри - английският антимонополен орган изненадващо блокира придобиването на Activision Blizzard от Microsoft за рекордните 69 милиарда $, оповестяват международните организации.

Контекст : Сумата от горното изречение е почти равна на Брутният вътрешен продукт на България през 2019 година, т.е. за непросветения наблюдаващ евентуално наподобява безумно да се дадат толкоз пари за компания, която прави игри за компютри и конзоли. Всъщност, обаче, това е едно напълно резонно бизнес решение.
 Историческа договорка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда
Историческа договорка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

След новината акциите на Activision нарастнаха с 38%

От години геймингът носи повече пари от филмите, а единствено през 2021 година приходите на промишлеността бяха към 180 милиарда $ - съгласно някои сметки, това е повече от Холивуд и цялата музикална промишленост... взети дружно. Една от най-популярните игри в историята - Grand Theft Auto V, е донесла 3 пъти повече пари от най-касовия филм на всички времена - Avatar. За разлика от всички останали типове развлекателна промишленост, геймингът резервира и дори ускори позициите си по време на пандемията.
 Световната банка разкритикува покупката на Activision Blizzard от Microsoft за рекордните $69 милиарда
Световната банка разкритикува покупката на Activision Blizzard от Microsoft за рекордните $69 милиарда

Вместо да купува колос от света на видеоигрите, би могло компанията да отделя повече пари за бедните страни, счита президентът на Световната банка

На този декор, Activision Blizzard е компания, която има правата над някои от най-популярните гейм поредици като Call of Duty, Warcraft и StarCraft. Те имат стотици милиони играчи по целия свят. Не коства на ниска цена да притежаваш достъп до нещо сходно.
 Бъфет купил акции на Activision Blizzard за $1 милиард преди договорката с Microsoft
Бъфет купил акции на Activision Blizzard за $1 милиард преди договорката с Microsoft

Оракула от Омаха, който е дълготраен другар с Бил Гейтс, си обезпечи солидна облага

Microsoft още от началото на 2022 година желаят да придобият гейм компанията, с цел да засилят личните си позиции на пазара - от повече от 20 година те развиват конзолите от фамилията на Xbox, само че PlayStation на Sony остава пазарен водач.

Детайли : Според антимонополния орган CMO придобиването ще наруши конкурентната среда на пазара на " облачния " гейм стрийминг - абонаментна услуга, която разрешава на играчите да се свързват през компютър, смарт телефон, таблет или смарт тв приемник с мощен далечен сървър през който да играят обичаните си заглавия с доста високо качество без да дават пари за безценен хардуер. Това е значим пазар с упования оборотът му да доближи съвсем 14 милиарда $ през 2026 година
 Американските регулатори може да спрат сливането на Activision с Microsoft
Американските регулатори може да блокират договорка за $69 $

Аргументите са, че това може да засегне конкуренцията на пазара на видеоигри

Microsoft имат сходна услуга - Xbox Game Pass, която владее 60-70% от пазара. В опит да избегнат удара от регулаторите, от компанията подписаха съглашения за лицензиране на заглавията на Activision Blizzard с някои от съперниците си като Nvidia (които оферират GeForce Now).

По-рано по сходен метод бяха решени проблемите и с физическите конзоли, които се конкурират с Xbox - от Microsoft поеха 10-годишен ангажимент за това Call of Duty да излиза и за Sony PlayStation и дори да създадат версия за Nintendo Switch. В този случай обаче от CMO са непреклонни.

В прав текст : " Облачният гейминг бележи напредък и има капацитета да промени промишлеността, като освободи хората от потребността да разчитат на скъпи конзоли и компютри и като им даде повече благоприятни условия за това по кое време и по какъв начин да играят. Това значи, че е от витално значимо значение да предпазим конкуренцията в този нововъзникващ и трогателен пазар ", съобщи Мартин Колман от CMO.

Още нещо : Блокирането на договорката удари тежко по акциите на Activision Blizzard, които изгубиха към 12% от цената си. Обърнато в пазарна стойност, това са 8 милиарда $.

От друга страна : Президентът на Microsoft Брад Смит съобщи, че компанията не се отхвърля от придобиването и ще стачкува против регулаторното решение.

От Activision бяха още по-крайни. Изпълнителният шеф на компанията Боби Котик разгласи: " Ще преразгледаме проектите си за напредък във Англия. Глобалните иноватори - дребни или огромни, ще осъзнаят, че, макар всичката изразителност, Англия не е отворена за бизнес ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР