Най-голямата сателитна наземна станция в света, на архипелага Свалбард край

...
Най-голямата сателитна наземна станция в света, на архипелага Свалбард край
Коментари Харесай

Съюзниците от НАТО предприемат действия заради руското превъзходство в Арктика

Най-голямата сателитна наземна станция в света, на архипелага Свалбард край Норвегия, се употребява от западните галактически организации за събиране на жизненоважни сигнали от спътници в полярната орбита. Този януари един от двата оптични кабела на арктическото морско дъно, свързващ Свалбард с континента, беше пресечен. Норвегия беше принудена да разчита на аварийна връзка.

През април 2021 година различен кабел – този, употребен от норвежка изследователска лаборатория за наблюдаване на интензивността на арктическото морско дъно – беше изтръгнат.
„ Това можеше да се случи инцидентно “, сподели шефът на защитата на Норвегия Ейрик Кристоферсен пред Ройтерс в отговор на разривите, които получиха малко медийно отразяване отвън Норвегия. " Но руснаците са способни да режат кабели ", добави той.

Той говореше общо и не предложи никакви доказателства, които да допускат съзнателно нанасяне на вреди, само че месеци по-късно, през септември, саботьори предизвикаха ненадейно експлоадиране на огромни течове в газопроводите от Русия към Европа на дъното на Балтийско море. Руското министерство на защитата не отговори на искане за коментар.

Тъй като нашествието на Русия в Украйна поставя завършек на ерата на ниско напрежение и съдействие след Студената война, сходни събития акцентират какъв брой мъчно е за страните да следят личните си води – изключително в Арктика, океан един и половина пъти по-голям от Съединените щати. Държави, където спътниците са от решаващо значение, с цел да разрешат разкриване в действително време и наблюдаване на активността.

През последните години съдружниците от НАТО и Русия усилиха военните учения в района. Китайски и съветски военни кораби организираха взаимно обучение в Берингово море през септември. Норвегия увеличи равнището на военна паника през октомври.

Но Западът изостава след Русия във военното наличие в Арктика.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР