Най-голямата руска петролна компания Роснефт поиска предплащане в рубли за

...
Най-голямата руска петролна компания Роснефт поиска предплащане в рубли за
Коментари Харесай

И Роснефт иска предплащане в рубли

Най-голямата съветска петролна компания " Роснефт " изиска предплащане в рубли за петролните си артикули за май, заяви Ройтерс във вторник.

Досега заплащания в рубли се желаеха от контрагентите на Русия от " непрителски страни " единствено за покупката на природен газ, откакто в края на март президентът Путин вкара мярката, с цел да стабилизира рублата. За първи път предходната седмица " Роснефт " е предложил 6.5 милиона тона недопечен нефт посредством търгове за товарене през май-юни, търсейки цялостно предплащане в рубли. Компанията не е съумяла да обезпечи никакви продажби, защото изискванията са се оказали сложни за осъществяване, споделиха източници на Ройтерс. За първи път във вторник обаче " Роснефт " предлага всичките си артикули - мазут, газьол, нафта и дизерово гориво, също против рубли.

Купувачите, които не разполагат с рубли, могат да заплащат в китайски юани, щатски долари, евро, дирхами на Обединените арабски емирства и турски лири. Тези варианти обаче са въпрос на договаряния с съветската компания, която може по своя преценка да ги отхвърля, прецизира Ройтерс.

Търговете са завършили на 25 април, а резултатите би трябвало да бъдат оповестени не по-късно от 13 май.

Повечето от размерите на петролните артикули на " Роснефт " за 2022 година, се продават посредством срочни контракти, само че след началото на войната в Украйна, някои купувачи, понижиха поръчките от нерешителност поради вероятно налагане на глобите и поради усложненията с заплащанията и доставката.

Междувременно световният търговец на първични материали Trafigura Group разгласи, че ще спре да купува недопечен нефт от " Роснефт " от 15 май и ще " понижи доста " размера на рафинираните артикули, които купува от съветската компания.

Trafigura, дружно с съперника Vitol, е главен снабдител на съветски нефт, основно от " Роснефт ", като половината от добиваните в Русия количества недопечен нефт се продават в Европейски Съюз. Компанията и други огромни търговски компании по-рано обявиха, че ще извършват единствено съществуващите контракти и няма да договарят нови покупко-продажби.

Съгласно финансовите наказания на Е против Русия търговците към този момент няма да могат да купуват нефт от Роснефт след 15 май, в случай че не е " строго належащо " за обезпечаване на енергийните потребности на Европейски Съюз. Прочетете цялата история

Европейският съюз разгласи, че приготвя шести пакет от наказания, който може да включва и ограничение на вноса на петролни артикули от съветски рафинерии посредством установяване на предели на цената, въвеждане на цени или на заплащания под изискване (ескроу сметка).

Говорител на Европейската комисия във вторник отхвърли да посочи по кое време може да се чака приемането на глобите, като не е изключено въпросът да бъде разискван от европейските водачи на изключителната им среща в Брюксел в края на май. Европейски Съюз към този момент затвори пристанищата си за съветски кораби, само че възбраната не важи за съдове, които придвижват енергийни артикули от Русия за Европа. Европейски Съюз обезпечава 27% от потребностите си от недопечен нефт от Русия, която е най-големият вносител в Европейски Съюз. От началото на войната в Украйна Европейски Съюз е платил на Русия 14 милиарда евро за петролни артикули.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР