Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на

...
Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей почина тази нощ на
Коментари Харесай

Почина френският певец Джони Холидей

Най-голямата рокзвезда на Франция Джони Холидей умря тази нощ на 74 години от рак на белия дроб, заяви брачната половинка му Летисия, представена от Франс прес.

 © Българска телеграфна агенция
" Джони Холидей си отиде. Пиша тези думи, без да мога да го допускам. Обаче е истина, мъжът ми към този момент не е измежду нас. Напусна ни тази нощ както живя целия си живот, самоуверено и почтено ", написа тя в изказване. " До последния си момент той се бореше с заболяването, която го измъчваше от месеци, като на всички нас даваше образец за един необикновен живот. "

Изтъквайки, че той е татко на осиновените им деца Джейд и Джой, на Лора, родена от брака му с актрисата Натали Бай, и на Давид, роден от брака му с певицата Силви Вартан, Летисия Холидей сподели: " Джони бе извънреден и ще остане подобен с помощта на вас. Не го забравяйте! Той е и ще остане с нас вечно. Обичам те. "

Джони Холидей, чието същинско име е Жан-Филип Лео Сме, е роден на 15 юни 1943 година в Париж. Родителите му, французойката Югет и татко му Леон, който е белгиец, се разделят и дребният Жан-Филип е отгледан от вуйна си. В тийнейджърска възраст се качва за пръв път на сцената с помощта на своя братовчед, американския реализатор Лий Холидей, от който заимства театралното си име. По това време извършва най-много френски версии на кънтри песни и на песни на Елвис Пресли.

 © Българска телеграфна агенция
Първият му диск 45 оборота като артиста Джони Холидей излиза през 1960 година и включва негова интерпретация на песента " T`aimer follement " на Далида. С осъществяванията си на тази ария и на " Souvenirs, souvenirs " става доста известен, преди да стартира да изнася концерти в границите на турнета. Постепенно оня, който медиите бяха нарекли кумир на младежите, стана крал на френския рок. Негов концерт навън в Париж през юни 1963 година събра 150 000 почитатели.

През над 50-годишната си кариера той е следван от три генерации почитатели. От дисковете му са продадени над 100 милиона екземпляра, записал е 50 студийни албума. Джони Холидей стана рекордьор, откакто над 1 милион почитатели са участвали на концертите в границите на турнетата му през 2000 година, 2003 година, 2006 година и 2009 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР