Най-голямата петролна рафинерия в Африка, намираща се в най-многолюдната страна

...
Най-голямата петролна рафинерия в Африка, намираща се в най-многолюдната страна
Коментари Харесай

8 месеца след откриването си, най-голямата рафинерия в Африка започва работа

Най-голямата петролна рафинерия в Африка, намираща се в най-многолюдната страна на континента, Нигерия, в действителност стартира работа, оповестиха от компанията Dangote Petroleum Refinery.

Предприятието на обща стойност 19 милиарда $ има индустриален потенциал за преправка от 650 хиляди барела на денонощие.

Към момента рафинерията си е осигурила към 6 милиона барела нефт от държавната компанията NNPC, което й разрешава в действителност да стартира работа - към 8 месеца след формалното й разкриване, оповестено в края на май 2023 година. Въпреки това, по мнението на анализатори от бранша, може да минат още месеци, преди рафинерията да доближи цялостен потенциал на работа.

Като първата частна рафинерия в Нигерия, планът " трансформира разпоредбите на играта в страната ", означават от петролната компания.

Рафинерията принадлежи на най-богатия предприемач в Африка - нигерийският фабрикант Алико Данготе.

Огромното нефтопреработвателно дружество е ситуирано в покрайнините на Лагос, който е икономическият център на Нигерия, наоколо до цех за произвеждане на изкуствени торове.

Нигерия е от страните, добиващи най-вече нефт в Африка, само че внася петролни артикули (бензин, дизел и др.) за личните си потребности. А държавните рафинерии в страната работят под оповестения си потенциал, заради неприятно техническо обслужване.

Очаква се новата рафинерия да подосигури напълно потребностите на Нигерия от бензин, керосин и дизел. Освен това, част от размерите могат да бъдат изнасяни в чужбина.
 Най-богатият в Африка построи най-голямата рафинерия на континента
Най-богатият в Африка построи най-голямата рафинерия на континента

Нигерия е в Топ 10 по петролни ресурси, само че страда от липса на горива по бензиностанциите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР