Най-голямата литиево-йонна батерия в света е на път да стане

...
Най-голямата литиево-йонна батерия в света е на път да стане
Коментари Харесай

Tesla прави най-голямата литиево-йонна батерия в света още по-голяма

Най-голямата литиево-йонна батерия в света е на път да стане още по-голяма, написа Bloomberg. Технологичният колос Tesla, прочут най-много с производството си на електрически автомобили, ще усили потенциала на мегабатерията в Хорнсдейл, Южна Австралия, написа Bloomberg.

Според оператора на плана - френската компания Neoen - системата ще бъде разширена с 50% до 150 мегавата. Инсталацията към този момент е икономисала на потребителите повече от 50 милиона австралийски $ (34 милиона щатски долара) през първата си година в употреба.

От построяването на плана през 2017 година батерията е спомогнала за стабилизирането на мрежата в региона и за избягването на честите спирания, които провокираха компанията на Илън Мъск. Освен това батерията е съдействала и за понижаване на разноските посредством компенсиране на периодичността на производството на възобновима сила.

" Батерията в Хорнсдейл е реформаторски план, който потвърди какви благоприятни условия могат да имат батериите за нашата електрическа система ", изяснява Дарън Милър, началник на държавната организация за възобновима сила Arena, която ще помогне за финансирането на разширението на батерията.

Подобни планове към момента не са задоволително налични финансово, което в действителност съставлява нужната връзка за превръщането на слънчевата и вятърната сила в действителни съперници на изкопаемите горива. Възобновяемите източници могат да бъдат по-евтини, само че те нямат надеждност на обичайните горива, което прави промишлеността с изкопаеми горива сложна за изхвърляне.

Междувременно батериите получават все по-голямо значение тук-там като Южна Австралия, които имат относително по-малък достъп до обичайни източници на изкопаеми горива като въглища и природен газ. Държавата континент няма и нуклеарни мощности - този бранш там е неразрешен.

И макар че батерията на Tesla в никакъв случай не е била предопределена да взема решение генералните енергийни проблеми на страната, тя даде скъпа информация на света за капацитета, който може да има.

В Австралия се създават редица огромни планове за акумулатори, защото енергийните управляващи в страната имат намерение да подчертават върху увеличението на вятърни турбини и слънчевата сила. Френската компания Total Eren се стреми да построи система за предпазване на 270 мегавата за слънчевата си плантация Kiamal във Виктория. EPS Energy пък се стреми да се включи в плана за построяването на висококапацитетния интерконектор сред щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс със слънчева апаратура от 280 мегавата и 140-мегаватова батерия в Робъртстаун.

Neoen също обрисува проекти за създаване на великански комплекс за възобновими енергийни източници в Южна Австралия. Проектът включва и парк с акумулатори, който да направи тази в Хорнсдейл да наподобява дребна.

Проектът Goyder South ще включва до 1 200 мегавата мощ от вятърни турбини, 600 мегавата слънчева сила и 900-мегаватова батерия. Първоначалната инвестиция възлиза на до 1 милиард $, допълват от Neoen. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР