Най-голямата криптовалута - биткойнът, рязко се срина през нощта, след

...
Най-голямата криптовалута - биткойнът, рязко се срина през нощта, след
Коментари Харесай

30-годишен предприемач загуби 16 млрд. долара за един ден

Най-голямата криптовалута - биткойнът, внезапно се срина през нощта, откакто платформата за търговия с криптоактиви " Байненс " (Binance) заяви, че се отхвърля от придобиването на противника си Еф Ти Екс (FTX), оповестяват Ройтерс и ДПА.

Биткойнът падна до 16 148 $ - най-ниското му равнище от 2020 година, последваха го и другите известни криптовалути. Миналата нощ биткойнът беше паднал до 16 941 $ след информациите, че Еф Ти Екс има съществени проблеми с ликвидността, само че през вчерашния ден денем се повиши до към 18 000 поради очакванията, че " Байненс " ще поеме платформата. Във вторник биткойнът се търгуваше на равнища от към 20 000 $.

Шеф на FTX e 30-годишният Сам Банкман-Фрид. Реално той  агуби 16 милиарда $ от персоналното си положение, защото компанията му е изправена пред ликвидна рецесия. Банкман-Фрид е считан за едно от най-големите имена на крипто пазара, като персоналното му благосъстояние един път доближи връх от 26 милиарда $.

Основна причина за загубите са опасенията на вложителите за стабилността на релативно младия бранш на крипотвалутите, показва ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Малко преди затварянето на американските пазари нощес " Байненс " разгласи, че се отхвърля от договорката за Еф Ти Екс, защото проблемите на платформата надвишават качествата на компанията.

Твърди се, че до усложненията на Еф Ти Екс се е стигнало, откакто вложители всеобщо са почнали да изтеглят средствата си.

Токенът на Еф Ти Екс - FTT, тази седмица загуби 90 на 100 от цената си и пробва да се стабилизира на към 2 $, което е малко над рекордно ниското му равнище, постигано в миналото, от 1,50 $. За съпоставяне, Bitcoin, най-популярната от криптовалутите, има собствен токен, който сега се прави оценка на 18 480,21 $.

Друга борса за криптоактиви - Оу Кей Екс (OKX), също разкри, че са я потърсили за помощ от Еф Ти Екс, чийто създател и основен изпълнителен шеф Самюъл Бакман-Фрид е приказвал за отговорности, възлизащи на 7 милиарда $, който би трябвало бързо да бъдат покрити, показва Ройтерс.

" Дори Илон Мъск няма да бъде в положение да подписа договорка, включваща отговорности от 7 милиарда $, след няколко часа договаряния. Това е прекалено много за нас, " съобщи шефът за финансовите пазари към Оу Кей Екс Леникс Лей. " Дупката е голяма и казусът ще продължава да виси над криптопазар, до момента в който ориста на Еф Ти Екс не се обясни ".

Според в. " Уолстрийт джърнъл " Банкман-Фрид е съобщил на вложителите, че Еф Ти Екс се нуждае от 8 милиарда $, с цел да покрие изтеглените средства. От платформата отхвърлят формален коментар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР