Най-голямата компания за производство на чипове - тайванската TSMC планира

...
Най-голямата компания за производство на чипове - тайванската TSMC планира
Коментари Харесай

Най-голямата компания за производство на чипове в света инвестира €10 милиарда в завод в Европа

Най-голямата компания за произвеждане на чипове - тайванската TSMC възнамерява да построи цех за полупроводници в немския град Дрезден. Инвестицията ще е на стойност инвестиция от 10 милиарда евро, разгласи компанията.

Заводът би трябвало да бъде построен взаимно с гиганти като Bosch, Infineon и NXP, като всеки от тях ще държи 10% в взаимното дружество. TSMC ще държи 70%. Първата копка е планувана за втората половина на 2024 година, а производството се чака да стартира през 2027 година

Очаква се да бъдат основани към 2000 нови работни места.

Германското държавно управление ще съфинансира инвестицията, като ще отпусне за строителните разноски с 5 милиарда евро от държавния фонд за климата и трансформацията (KTF), съгласно източници на dpa.

Междувременно през май немската компания Infineon стартира построяването на фабрика за чипове на стойност 5 милиарда евро в Дрезден. Bosch и американската компания Globalfoundries също имат огромни фабрики в Дрезден.

Германското държавно управление дава обещание финансиране за основаването на фабрики за полупроводници с милиарди евро. За Intel в Магдебург, да вземем за пример, би трябвало да бъдат отпуснати 10 милиарда евро от страната, като общия размер на инвестицията се равнява на 30 милиарда евро.
 TSMC регистрира първи спад на облагата от 4 години насам
№1 производител на чипове в света регистрира първи спад на облагата от 4 години насам

Приходите са спаднали с 10% по отношение на миналата година

Infineon пък търси държавна дотация от 1 милиард евро за разширението на своя цех в Дрезден.

Като цяло в Европа има съществено поощряване за фирмите за чипове да се локализират тук, посредством финансови тласъци, само че и Съединени американски щати също прибягват до великодушни дотации, с цел да върнат производството на полупроводници в страната.

TSMC е значим състезател в бранша, както към този момент беше упоменато, като компания работи с марки като Apple. Големите фабрики на TSMC са локирани в Тайван - което се смята за геополитически риск за цялата промишленост предвид на напрежението с Пекин.

Производството на чипове за автомобилната промишленост нормално не изисква толкоз съвременни индустриални процеси, колкото тези за за смарт телефоните, само че с повишаването на каузи на електрическите транспортно средства, промишлеността се нуждае от от ден на ден и повече от тях.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР