Най-голямата изненада, която очакваше италианския писател Джовани Додзини в България,

...
Най-голямата изненада, която очакваше италианския писател Джовани Додзини в България,
Коментари Харесай

Джовани Додзини откри Дилмано, дилберо

Най-голямата изненада, която очакваше италианския публицист Джовани Додзини в България, се оказа, че обичана негова ария, която години наред е считал за италианска, е българска, освен това национална ария, научи ДУМА от ИК " Персей ".

Джовани искаше да се похвали пред българския си издател, че се пее за България от времето на смяната в известна италианска ария и му я пусна от ютюб на мобилния си телефон. И когато издателят му я запя, писателят беше ужасно сюрпризиран: " Ама ти я знаеш?! Откъде? "

Отговорът на този въпрос заличи дългогодишната му заблуда, че този шлагер от 90-те години на ХХ век, със заглавие " Pipero ", е роден в Италия. Защото става дума за известната " Дилмано, дилберо " от шопския фолклор.

Джовани Додзини направи малко литературно турне в България, с цел да показа, както ДУМА писа, българското издание на най-успешния си разказ - " И Бабукар водеше колоната " (изд. " Персей ", превод Весела Лулова Цалова). Премиерата на книгата му, отличена с Наградата за литература на Европейски Съюз през 2019 година, беше в литературния клуб " Перото " в НДК. След това писателят взе участие във фестивала " Пловдив чете ". Имаше и среща в библиотеката в Костенец. Гостуването му беше със съдействието на Италианския културен институт.

Романът " И Бабукар водеше колоната " е извънредно настоящ с тематиката за мигрантите, поднесена посредством четивен сюжет - два дни четирима мигранти вървят в индианска нишка по пътищата на провинциална Италия.

" Съдбата на емигрантите е една и съща на всички места по света. Трудностите, с които се сблъскват моите герои, наподобяват на тези, с които се сблъскват и българите в Италия, само че има една разлика - те са чернокожи. Това е огромна разлика! Много сериозен проблем за италианското общество е постколониализмът. Италианският колониализъм е по-малко коментиран от този на Англия и Испания, тъй като е бил в по-лека форма - от края на XVIII век до Втората международна война. В африкански страни като Сомалия и Либия италианците са донесли доста опустошения и гибел. Разбира се - и употреба. Всичките тези ужасни неща в този момент се пробват да бъдат показани в Италия като нещо смешно, занимателно, тъй като италианците се възприемат като смешни, радостни хора, които не биха могли да убиват и да изнасилват дами в Етиопия. Но този проблем стартира да се осветлява в Италия напоследък - има интелектуалци и писатели, които обръщат внимание на този мрачен интервал от историята на Италия. За мен това е изключително значимо, тъй като това минало стартира да се чете по друг метод. Или както споделя Бертолт Брехт в едно свое стихотворение, аз не се срамя от песните на другите, аз пея моя лична ария ", споделя Джовани Додзини.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР