Най-голямата интрига в първия ден на Народното събрание е ще

...
Най-голямата интрига в първия ден на Народното събрание е ще
Коментари Харесай

Ще стане ли Росен Желязков председател на 49-ото Народно събрание?

Най-голямата конспирация в първия ден на Народното събрание е ще бъде ли излъчен ръководител. На предходния 48-и парламент му трябваха три дни за това.

Традицията повелява най-голямата парламентарна група да излъчи ръководител, само че изборите през последните години раждаха мощно фрагментирани парламенти, в които нито една група нямаше преобладаваща позиция.

 

ГЕРБ - Съюз на демократичните сили издигат, както и предходния път, кандидатурата на някогашния министър на превоза Росен Желязков. Тогава той стана зам.-председател.

За разлика от октомври 2022 година обаче Желязков към този момент е натрупал много опит във воденето на парламентарни съвещания. И се появи като един резистентен председателстващ, умеещ да усмирява " бурите " в пленарната зала с темперамент и успокоение. Желязков показва и, че знае по какъв начин да не допусне признат към този момент дневен ред да излезе " от релси ", поради провокиран в залата скандал, да вземем за пример. Качество, изключително скъпо за ръководител на толкоз хетерогенен парламент. Защото всички си спомнят изтърваната имитация на включен микрофон от преди малко определената за " първа сред равни " Ива Митева от Има Такъв Народ - " Ми то смут, бе! "

 

Качествата на Желязков обаче не са задоволителни, с цел да заеме най-високата банка в Народното събрание.

Необходими са най-малко 121 гласа. А ГЕРБ - Съюз на демократичните сили разполагат единствено с 69.

 

Откъде може да дойдат недостигащите? Най-лесно уравнението би излязло, в случай че Политическа партия - Демократична България поддържат кандидатурата на най-голямата парламентарна група. С 64-те депутатски гласа на обединението Желязков би получил 133 в своя изгода. Политическа партия - Демократична България обаче надали ще го поддържат, макар че от техния лагер още не е пристигнала вест за кандидат-председател. Спрягат се имената на Никола Минчев, който бе началник на предходния парламент, и на водача на ДСБ ген. Атанас Атанасов. В 48-ото Народно събрание той бе негов зам.-председател.

Ако Политическа партия - Демократична България поддържат кандидатура на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, това би означавало, че и огромна коалиция за изпълнителната власт е допустима. Нещо, което от лагера на " Промяната " и Демократична България изрично отхвърлиха.

 

Третата парламентарна мощ - " Възраждане " има 37 народни представители.

" Възраждане " издига юрист Петър Петров за ръководител на Народното събрание, оповестиха от партията. Потвърдиха и, че ще гласоподават единствено за своя претендент. Юристът бе техният избор и през октомври. За зам.-шеф на Народно събрание пък е евентуално още веднъж да се спрат на Цончо Ганев.

 

А и даже " Възраждане " да поддържа Желязков, гласовете не стигат, единствено 106 са.

 

Затова, с цел да стане ръководител претендентът на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ще се нуждае от поддръжката на най-малко две от останалите парламентарни групи.

 

В предходния парламент зам.-председател от Движение за права и свободи бе Йордан Цонев, а от Българска социалистическа партия - Кристиан Вигенин. И двамата парламентаристи с голям опит. Но надали някой от тях, в случай че бъде препоръчан, има късмет за триумф като ръководител. Засега от Българска социалистическа партия не са издигнали собствен човек за ръководител и е допустимо да работят съгласно ситуацията, както направиха и предишния път. Тогава Рашидов бе определен с решаващата поддръжка на социалистите.

 

Двете групи обаче могат да обезпечат успеха на Желязков. Защото тогава той би събрал 128 гласа.

 

Подкрепа от Има Такъв Народ надали би могла да се чака. По-вероятно е депутатите на Слави Трифонов да го карат " наобратно " на всичко.

 

От пресцентъра на Народното събрание към този момент оповестиха, че новоизбраното 49-о Народно заседание ще организира първото си съвещание на 12 април 2023 година от 10.00 часа.

Съгласно член 76 от Конституцията на Република България първото съвещание на Народното събрание ще бъде намерено от най-възрастния присъстващ депутат. В 49-ото Народно заседание, както и в предходното, това е Вежди Рашидов от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Със сигурност Вежди Рашидов ще управлява работата на 49-я парламент, до момента в който бъде определен титуляр за поста ръководител.
Въпросът е какъв брой дълго?

 

Председателят на Народното събрание е пръв всред равни и би трябвало да се реализира единодушие за избирането на началник на законодателния орган, съобщи проф. Пламен Киров, съгласно който би било тъпо, в случай че партиите към този момент не са почнали тези диалози. При това състояние още веднъж ще станем очевидци на художествена самоинициатива на първото съвещание на 49-то Народно заседание, акцентира той.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР