Най-голямата глоба за частна компания в България - 16 млн.

...
Коментари Харесай

Рекордна глоба с деветгодишна годност

Най-голямата санкция за частна компания в България - 16 млн. лева, против вносителя на Hyundai беше анулирана през юни. При налагането й през 2012 година в сектора виждаха зад решението на Комисия за защита на конкуренцията дългата ръка на тогава мощния тандем Цветан Василев - Делян Пеевски. Дългогодишната сага се проточи във Върховен административен съд, който през тази година се похвали, че България има най-бързото административно правосъдие в Европейски Съюз.
Девет години. Точно толкоз време се проточи сагата към рекордната санкция на вносителя на Hyundai в България, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за нелоялни търговски практики. В последна сметка през юни т.г. Върховният административен съд анулира наказването и по този начин постави точка на история, демонстрираща ясно по какъв начин един подвластен до степен на пленяване регулатор може да се употребява, с цел да се оказва напън върху съответен бизнес - и то не от властта, а от съперници. А правосъдната отбрана против сходен произвол работи със скорост, която би могла да стопи ликвидността на всяка компания и да я принуди да прибегне до всевъзможни маневри, с цел да оцелее. Защото, обяснимо, когато те грози глоба от 16 млн. лева, някак по-трудно можеш да намираш сътрудници.
Началото на сагата
През 2012 година Комисия за защита на конкуренцията постанова на компанията " Индустриал комерс ", която внася в България колите на Hyundai, най-голямата до тогава санкция в историята си - 15.99 млн. лева, или 10% от оборота й за 2011 година Наказания получават и дъщерното сдружение " Хюндай лизинг ", като и дилърствата на марката " Технокар ", " Алексиев ", Едноличен търговец " Мототехника Христов ", " Кармобил " и " Каби кар ". Основното обвиняване е, че автомобилната компания е нарушила разпоредбите на Европейския съюз, като е налагала географски и ценови ограничавания на дилърите си. Експертите на комисията претърсват офиса на вносителя и изследват контракти и мейл преписка. Според регулатора те демонстрират, че " Индустриал комерс " лимитира фирмите, с които работи, посредством клаузи за закрепени препродажни цени на нови коли, аварийни елементи и сервизни услуги. Дилърите не можели да продават и конкурентни марки коли и елементи, както и да правят кръстосани покупко-продажби между тях, споделя тогава Комисия за защита на конкуренцията. Освен това те нямали право да продават на клиенти от други административни области. А за похлупак вносителят на Hyundai се опитал да промени със задна дата контракти и да манипулира обстоятелствата в инспекцията на регулатора, твърди регулаторът.

Тогава от сектора импровизирано разясниха пред " Капитал ", че сходни ограничаващи практики в действителност може да подлежат на санкции, само че никога не са изключение единствено за една компания. Отделно се споделяше, че санкцията е голяма и е непостижима за което и да е сдружение, и то за състезател с едвам 3% дял от българския автопазар. До оня миг най-високите наказания от Комисия за защита на конкуренцията бяха към 3 млн. лева поради картел или корист с монопол.

Неофициално на пазара се говореше, че глобата е била " поръчана ", като се намекваше за връзка с тогавашния вносител на другата южнокорейска марка KIA, обвързван с банкера Цветан Василев, който в оня интервал беше в апогея на силата и въздействието си. Комисия за защита на конкуренцията беше под комфортното ръководство на Петко Николов, а информация за решението на регулатора за " Индустриал комерс " демонстрира, че измежду наблюдаващите е и Зорница Иванова, която работи в Комисия за защита на конкуренцията от 2011 до 2016 година и през този интервал стана " обичаният " комисар на Делян Пеевски, като при нея имаше централизация на преписки, свързани с ползите на икономическите кръгове към някогашния народен представител от Движение за права и свободи. През 2012 година Пеевски и Василев бяха в най-хубавите си връзки. Впоследствие Зорница Иванова-Даскалова оглави и Агенцията по вписванията.
С цялата мудност на правораздаването
От " Индустриал комерс " и по-голяма част от дилърите незабавно апелират решението на Комисия за защита на конкуренцията пред Върховния административен съд. И по този начин, в края на ноември 2012 година стартира 9-годишната история, завършила доскоро повече от два месеца. Само в първите две години от гледането на делото на първа инстанция от тричленен състав на Върховен административен съд то е отлагано поради отсъствие на всички страни заради невъзможността някои от тях да бъдат открити, а съдебно-икономическата експертиза е показана чак през есента на 2014 година В последна сметка през 2016 година Върховен административен съд се произнася на първа инстанция и удостоверява глобите, като отхвърля жалбите на компаниите.
Капитал - брой 36 През 2017 година мудно потегля делото и на втора инстанция от петчленен състав на Върховен административен съд, което стартира през 2017 година Време лишава и кореспонденцията с Европейската комисия, като през 2019 година Върховен административен съд се обръща към Брюксел с искане за повече информация за сходни производства, свързани с такива съглашения сред вносители и дилърства, и дали те имат отражение върху търговията сред страните членки. Становището от Европейска комисия е прегледано на съвещание година по-късно, през юни 2020 година
А в случай че превъртим лентата още година напред в края на юни 2021 година Върховен административен съд дефинитивно анулира решението на тричленния състав на първа инстанция за глобите на Комисия за защита на конкуренцията против " Индустриал комерс ", " Технокар ", " Алексиев " и Едноличен търговец " Мототехника Христов ". Според съда споразуменията сред вносителя и дилърствата не нарушават европейските правила за търговия сред страните членки. Доводите са, че пазарният дял на " Индустриал комерс " и дилърствата на националния автопазар и на този за аварийни елементи е доста дребен - към 3%, и с а в пъти по-нисък % на европейския пазар и " обективно не могат да обиден търговията сред страните членки ". Липсват и действителни спънки пред вносители от други страни в Европейски Съюз да продават Hyundai в България. Съдът счита също, че главните автомобилни марки са показани от години в България и имат лични канали за дистрибуция, и затова конкуренцията не е била лимитирана.

Като проява на бързината си в това си решение петчленният състав на Върховен административен съд отхвърля като неоснователни и две претенции на " Индустриал комерс " за отправяне на преюдициални запитвания по делото и към Съда на Европейския съюз, направени през... 2017 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР