Най-голямата чест е да служиш на родината. Приех поканата да

...
Най-голямата чест е да служиш на родината. Приех поканата да
Коментари Харесай

Пеканов: Няма да се стигне до забавяне на влизането ни в еврозоната

Най-голямата чест е да служиш на родината. Приех поканата да стана вицепремиер, тъй като съм работил на академично равнище и се занимавам тъкмо с тези тематики възможен фискален съюз, евро и така нататък Важно е младежите да бъдат показани, по тази причина взех решение да стана част от служебния кабинет. Това съобщи служебният вицепремиер по ръководството на европейски средства Атанас Пеканов.

В стратегическия съвет той осведоми президента по тематики като еврозоната. Винаги е сложен преходът сред академичната сфера и политиката съгласно Пеканов.

„ Бях отрицателно сюрпризиран, че проектът не е подготвен. Има много мнения, по които работим. Планът е под формата на чернова. Има рецензии по въпроси като енергетиката – че нямаме упоритост към осъществяването на зеления преход, в обществената сфера, както и в няколко по-малки сфери “, сподели вицепремиерът.

По думите му е значимо обвързването на парите с промените в Европейски Съюз: „ Някои икономисти считат, че Европейски Съюз не би трябвало да дава пари за промени, а те да се случват по този начин или другояче. В проекта е заложено тъкмо това. Важно е да осъществим критериите, които сме заложили в този момент. В него има 12 компонентна. Заложени са промени във висшето обучение. Общо има 36 промени “.

Като персонални цели, които би трябвало да се засилят в проекта, той уточни науката и образованието. Трябва да се подсигурява, че преходът към цифровизация ще доближи до българските възпитаници. Като различен собствен приоритет уточни стопанската система.

„ Ние се надяваме в границите на нашия мандат да бъде подаден проектът. Доста комплицирано решение. В момента, в който го подадем, има опция да получим 13% от 12,6 милиарда “, сподели Пеканов.

Той разяснява, че проектът адресира дълготрайните последствия от пандемията и не може да бъде таргетиран съответен обиден бранш като туристическия.

„ Еврозоната е значима. Все още не сме достигнали до приемане на еврото, само че идната стъпка е да влезем в еврозоната. Това е естествена стъпка и би трябвало да се случи в идващите години “, безапелационен беше вицепремиерът.

Според него в този момент сме в нова фаза от пандемията и би трябвало да се подхващат нови ограничения за стимулиране на стопанската система: „ Важно е да се помогне на засегнатите бизнеси, а на другите не. Средствата би трябвало да доближат до тези компании, които до през вчерашния ден са работили добре, само че през днешния ден не могат поради рецесията “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР