Най-голямата банка в Кипър, Bank of Cyprus, започна да уведомява

...
Най-голямата банка в Кипър, Bank of Cyprus, започна да уведомява
Коментари Харесай

Най-големите банки в ОАЕ и Кипър започват да закриват сметки на руснаци

Най-голямата банка в Кипър, Bank of Cyprus, стартира да уведомява клиентите си от Русия за закриването на техни сметки.Това заяви Forbes, базирайки се на компанията Main Partner Trust, която дава сложни финансови услуги на клиенти в Кипър.Банката изпраща вести до съветски клиенти към този момент седмица.На клиентите се споделя, че сметките им ще бъдат закрити в границите на два месеца, защото техните данни не дават отговор на разпоредбите на процедурата „ Познавай своя клиент “.

Причината за закриването може да е съветското данъчно законодателство – по тази причина финансовата организация стартира да ревизира по-често сметките за комунални услуги, с цел да разбере дали клиентът в действителност живее на острова отдавна.

Като причина за закриване на сметката може да бъде и приемане на приходи от глобен бизнес в Русия (например дивиденти или заплати за чиновници на глобени компании) или „ нетипично “ позволение за престояване в Кипър.

Към края на 2022 година руснаците са имали сметки в Bank of Cyprus за общо над 700 милиона евро – с 6% повече по отношение на миналата година.

По данни на Main Partner Trust, 15% от съветските жители, живеещи в Кипър, може би имат сметки в тази банка.

Една от най-големите банки в ОАЕ – Emirates NBD – стартира да блокира капиталовите сметки на руснаци, стана ясно в края на предходната седмица, написа Forbes.Клиентите към този момент започнаха да получават известия с предизвестие за прехвърлянето на техните активи в обособени сметки, където ще попадат всички заплащания по техните скъпи бумаги.

Активите ще бъдат трансферирани, в случай че клиентите на банката не са поданици на Европейски Съюз, на Европейското икономическо пространство или на Швейцария.Така руснаците няма да могат да теглят средства от личните си сметки.Както изяснява събеседникът на изданието, банката Emirates NBD употребява услугите на депозитарите Clearstream и Euroclear, което значи, че е длъжна да извършва техните условия.

Малко по-рано стана известно, че швейцарски банки са заплашили да закрият сметките на руснаци, които към момента заплащат налози в родината си, и са почнали да наблюдават преводите на клиенти от Русия.

Засега дейностите на финансовите институции са изборни – през последните няколко седмици банкови чиновници импровизирано се обаждат на клиенти и им оферират „ да спрат да имат компании в Русия и да заплащат налози там “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР