Най-голямата астрономическа камера в света ще наблюдава Вселената от Чили.

...
Най-голямата астрономическа камера в света ще наблюдава Вселената от Чили.
Коментари Харесай

Най-голямата астрономическа камера в света ще наблюдава Вселената от Чили

Най-голямата астрономическа камера в света ще следи Вселената от Чили. Северно Чили, едно от най-подходящите места за астрономически наблюдения със своите сухи планини и ясно небе, се готви да посрещне най-голямата астрономическа камера, правена в миналото с вярата да революционизира проучването на Вселената.

С размерите на дребен автомобил и тежащ 2,8 тона,

устройството ще бъде инсталирано на телескоп в развой на създаване и ще разреши небето да бъде изследвано както в никакъв случай до момента, оповестиха за Агенция Франс Прес представители на финансираната от Съединените щати стратегия.

Тази голяма камера, чието създаване коства към 800 милиона $, ще стартира да прави първите изображения през първата половина на 2025 година На всеки три дни тя ще сканира небето, повтаряйки придвижването до безконечност.

Ще преминем от „ проучване на една звезда и цялата задълбочена физика на тази звезда към проучване на милиарди звезди по едно и също време “, сподели Бруно Диас, президент на Чилийското астрономическо общество (Сочиас).

„ Това ще бъде смяна на парадигмата в астрономията “,

споделя Стюарт Кордър, заместник-директор на NoirLab, американският проучвателен център, който ръководи над 2500-метровата обсерватория в Серо Пачон, на 560 км северно от столицата Сантяго.

С тази стратегия Чили затвърждава позициите си в региона на астрономическите наблюдения, като една трета от най-мощните телескопи на планетата са конфигурирани на нейна земя, съгласно данни на Чилийското астрономическо общество.

Очаква се камерата LSST (Space-Time Research as a Legacy for Posterity) да има данни за двадесет милиона галактики, 17 милиарда звезди и шест милиона галактически обекта в границите на 10 години.

Учените ще разполагат с обновен азбучник от изображения на Слънчевата система, ще могат да картографират Млечния път и да напреднат в проучванията на силата и тъмната материя.

Устройството ще има 3200-мегапикселов дигитален датчик,

а изображението му ще е еквивалентно на това на повече от 300 приблизително огромни тв приемника с висока разграничителна дарба взети дружно.

Устройството, създадено в Калифорния, ще има три пъти по-голям потенциал от най-мощната налична камера през днешния ден, японската Hyper Suprime-Cam 870 мегапиксела. Освен това ще бъде шест пъти по-мощен от най-мощната камера на NoirLab през днешния ден.

Телескопът, който ще го включва, има огледало с диаметър 8,4 метра

Това е надалеч от 40-сантиметровия телескоп, който дойде в Чили преди 60 години, когато първата интернационална обсерватория в страната беше конфигурирана в Серо Тололо през 60-те години на предишния век.

„ Този ​​телескоп стигна тук на гърба на муле, тъй като нямаше път “, изяснява Стивън Хийткоут, шеф на обсерваторията Cerro Tololo, ситуирана на към 20 км от Cerro Pachon.

Обсерваторията Vera C. Rubin, кръстена на американския астроном, разкрил тъмната материя, която ще бъде хазаин на голямата камера, е един от огромните астрономически центрове в Чили.

Природните условия на пустинните зони на северната част на страната, сред Тихия океан и Кордилерите на Андите, основават най-ясното небе на планетата, с помощта на слабата облачност и сухия климат.

Чили е дом на телескопи от повече от тридесет страни,

в това число някои от най-мощните астрономически принадлежности в света, като галактическия телескоп ALMA или Изключително огромния телескоп, най-мощният оптичен инструмент, създаван в миналото, който ще следи от 2027 дистанции, които към момента не са завладени.

Въпреки че други страни като Съединени американски щати, Австралия, Китай и Испания също са конфигурирали мощно съоръжение за наблюдаване, „ Чили е непобедимо “ в региона на астрономията, споделя президентът на Чилийското астрономическо общество.

 

Източник: AFP / Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР