Най-голямата американска банка JP Morgan се притече на помощ на

...
Най-голямата американска банка JP Morgan се притече на помощ на
Коментари Харесай

Сезонът на банковите кризи, епизод 3: JPMorgan придобива First Republic

Най-голямата американска банка JP Morgan се притече на помощ на държавното управление и ще придобие First Republic Bank. В понеделник, първи май, калифорниският финансов регулатор - California Department of Financial Protection and Innovation, разгласи, че ще трансферира контрола върху банката на американската държавна институция FDIC, която се занимава със застраховането на депозити в американските банки.През уикенда регулаторите организираха наддаване, като най-голямата частна банка е била поканена да наддава за елементи от бизнеса на First Republic. " Правителството предложения нас и други (банки) да се намесим и ние го направихме ", сподели Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase.

Най-голямата американска банка JP Morgan се притече на помощ на държавното управление и ще придобие First Republic Bank. В понеделник, първи май, калифорниският финансов регулатор - California Department of Financial Protection and Innovation, разгласи, че ще трансферира контрола върху банката на американската държавна институция FDIC, която се занимава със застраховането на депозити в американските банки.

През уикенда регулаторите организираха наддаване, като най-голямата частна банка е била поканена да наддава за елементи от бизнеса на First Republic. " Правителството предложения нас и други (банки) да се намесим и ние го направихме ", сподели Джейми Даймън, основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase.

" Националната асоциация на JPMorgan Chase Bank подаде оферта за всички депозити на First Republic Bank " оповестиха от FDIC. Като част от транзакцията 84-те офиса на First Republic Bank в осем щата ще отворят още веднъж като клонове на JPMorgan Chase Bank, National Association, през днешния ден в естественото работно време ", допълват от регулаторите.

Това е третата банка за няколко месеца, която би трябвало да бъде " спасявана " от американските държавни институции. Акциите на First Republic се сринаха с над 40% преди отварянето на тържищата в Съединени американски щати до 2 $ за акция, като единствено преди месец се търгуваха за близо 120.
Реклама
Каква е договорката ( Държавата спасява)

По рано през днешния ден американските регулатури (FDIC) оповестиха, че държавното управление влиза в договорка, в която ще подели загубите свързани с First Republic с JP Morgan. Двете институции оповестиха, че ще поделят загубите по обособени фамилни, жилищни и търговски заеми, закупени от някогашната First Republic Bank.

" Решението за First Republic Bank включваше мощно конкурентен развой на наддаване и докара до транзакция, съответстваща на условията за минимум разноски на Федералния закон за гарантиране на депозитите " оповестиха от FDIC в известие до медиите.

Според регулаторът разноските за Фонда за гарантиране на депозитите ще бъдат към 13 милиарда $, като това е приблизителна оценка. Допълнителна информация се оачква да даде Джейми Даймън, който насрочи конференция пред вложителите за към 15:30 българско време.
Реклама
Към този миг е ясно, че JPMorgan придобива 173 млрд $. от заемите на First Republic и скъпи бумаги на стойност от почти 30 милиарда $, само че няма да поеме корпоративния дълг или привилегированите акции на към този момент някогашната банка.

JPMorgan ще признае еднократна облага от договорката, само че съобщи, че чака да изхарчи също толкоз за преструктуриране през идващите 18 месеца. Държавният американски регулатор също ще даде 50 милиарда $ петгодишно финансиране с закрепена рента.

" Това придобиване носи умерена изгода за нашата компания като цяло " добавя в малко прессъобщение изпълнителния шеф на JP Morgan.

Епизодът с First Republic се прави оценка като по-значим от този с SVB, който раздруса финансовите пазари преди няколко седмици поради доста по-големия бизнес на основания във Сан Франциско заемодател. Според FT това е вторият най-значим банков банкрут след този на Washington Mutual малко след началото на финансовата рецесия през 2008г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР