Най-голямата АГ болница у нас поема тежките случаи на недоносени

...
Най-голямата АГ болница у нас поема тежките случаи на недоносени
Коментари Харесай

Само за 20 дни 190 бебета се родиха в Майчин дом

Най-голямата АГ болница у нас поема тежките случаи на недоносени деца от цялата страна

190 бебета за първите 20 дни на годината са изродили лекарите, акушерките и медицинските сестри в най-голямата университетска АГ болница “Майчин дом ”. За цялата 2017 година пък най-вече деца - 3910, се родиха отново там.

Почит към всички експерти, с помощта на които се раждат живи и здрави деца, по остарял бит отдаваме на 21 януари - Бабинден, прочут още и като Ден на родилната помощ.

“Да си акушерка, е специалност извънредно благородна и несъпоставима с нищо друго. Да посрещнеш новия живот, е същинска магия! ”, споделя за работата си Нели Маринова, старша акушерка в родилна зала на “Майчин дом ”.

И на празника тя е на работното си място, което от дълго време се е трансформирало във втори дом за нея. В специалността е към този момент 41 години, а

в ръцете си е

поела за първи

път над 4000

бебета

“Работила съм във време, когато сме имали и по 6500 раждания на година, което прави по 20 раждания всекидневно. Имали сме и смени с по 36 раждания на денонощие ”, споделя акушерката какъв брой натоварена е специалността.

Те са неотлъччно до майките от настаняването им в болничното заведение до изписването.

“Психопрофилактиката за една раждаща е най-важното нещо, а грижата на акушерката е тъкмо в тази посока. Много

постоянно майките

сами споделят,

че им харесва

при нас, тъй като

се усещат

спокойни

и по този начин би трябвало да е ”, споделя Маринова.

За родилките болничното заведение поставя грижи още от самото им идване. Особено за незабавните случаи, при които бързата реакция е решаваща.

“Майчин дом ” разполага с напълно оборудвана незабавна зала, в която може да се извърши раждане още с приемането.

Отскоро в болничното заведение откриха и актуализирана послеродова клиника. Освен ремонт и нова инсталация, там изискванията за майките са основани за тяхно по-голямо улеснение и успокоение.

Всеки ден дежурен педиатър е разполагаем на родилките за всевъзможни въпроси и помощ.

Жените сами избират дали децата да бъдат непрекъснато при тях, или да ги оставят на грижите на акушерките и сестрите.

Наскоро към болничното заведение беше открита и единствената по рода си в България съвременна лаборатория с съоръжение, което дава отговор на най-високите международни стандарти. Тя е за диагностика на HPV вируса, който провокира рак на шийката на матката.

Болницата разполага и с един от дребното 4D ехографи, който демонстрира плода в действително време.

“Майчин дом ” е и мястото, където се концентрират най-тежките случаи на майки и бебета от цялата страна.

В клиниката по

неонатология

се поставят

най-хубавите

грижи

за недоносените деца. Тя заема едно от първите места в Европа, където сполучливо се лекуват и най-малките бебета, родени с рисково ниско тегло от 500-600 година

“Спасили сме извънредно доста бебета тук посредством най-много на медицинския личен състав, който е на доста високо равнище ”, споделя шефът на болничното заведение доцент Иван Костов. Само за 2017 година там са поели грижата за над 730 недоносени бебета, родени в болничното заведение или признати от други лечебни заведения в страната.

По остаряла традиция в болничното заведение означават Бабинден, като измиват ръцете на акушерка и доктор от родилната клиника. “Колкото капки във водата, толкоз дечица на земята ”, гласи поверието, с което се прави ритуалът, споделя старшата акушерка Маринова. Тази година те ще го създадат в понеделник за здраве на майките, бебетата и хората, които дават своя труд за раждането им. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР