Най-голяма подкрепа на предстоящите избори се очаква да получи коалицията

...
Най-голяма подкрепа на предстоящите избори се очаква да получи коалицията
Коментари Харесай

„Сова Харис“: ГЕРБ-СДС – 25,9%, ПП-ДБ – 24,6%, оспорвана битка между ДПС и „Възраждане“ за третото място

Най-голяма поддръжка на идните избори се чака да получи обединението ГЕРБ-СДС – 25,9% от действителните гласове. Следва я обединението ПП-ДБ с непосредствен резултат от 24,6%.

Това демонстрират данните от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от „ Сова Харис “.

Очертава се оспорвана битка и за третото място сред Движение за права и свободи (12,8%) и Възраждане (12,6%). За Българска социалистическа партия с 7,8% можем да заявим, че сигурно ще влезе в идващия парламент, само че на неуютното за до неотдавна водеща групировка пето място.

(4,1%) е напът да прескочи изборната преграда. Съвсем покрай тази опция е и „ Български напредък “ (3,9%). Засега наклонността и на двете обединения се обрисува като позитивна.

Коалиция „ Заедно “ отбелязва наличие, което, въпреки и да е надалеч от бариерата за влизане в Народното събрание, получава доверие, което надвишава 4те %, показват от „ Сова Харис “.

И допълват, че партиите, които получават най-високо доверие, са ГЕРБ (19,3%) и Продължаваме Промяната (17,5%).



Резултатите от проучването демонстрират, че партиите от второто равнище съгласно електоралната поддръжка имат по-голяма опция да притеглят нови гласове.

Доверие, надвишаващо каузи на гласуващите за тях, получават Демократична България (14,5%), Български напредък (13,9%) и Възраждане (13,0%).

При ляво насочените обединения също има капацитет за напредък.

Доверието към Вътрешна македонска революционна организация (7,8%) демонстрира, че симпатизантите им още не са ги не запомнили, само че че партията е изгубила новост в съответната обстановка.

Коалиция «Заедно» (4,2%) се постанова измежду претенциозната градска среда, което е гаранция за позитивна наклонност в бъдеще,

Резултатите от проучването демонстрират, че не би трябвало да чакаме прилив на гласоподаватели в резултат на предизборната акция. 42,4% от всички гласоподаватели декларират, че сигурно ще гласоподават на идните на 2 април парламентарни избори. Това значи, че до урните се чака да отидат сред 2,7 и 2,8 млн. души.

В хода на акцията стават ясни и претекстовете, които стоят в основата при оформяне на политическата поддръжка от гласоподавателите.

Според публичното мнение, най-сериозният проблем пред страната сега е инфлацията.

На трето място се показва ръководството на страната в изискванията на политическата рецесия. Като важен проблем се прави оценка и корупцията.

Едва 20% от гласоподавателите смятат, че след парламентарните избори на 02.04.23 ще се излъчи устойчиво ръководство, което ще ни преведе през рецесията. Тези, които са на мнение, че заплетеният възел на българската политическа сцена няма да се разплете с тези избори, са съвсем три пъти повече – 57,7%.

По въпроса за износа на оръжие от България за Украйна публичното мнение е още по-категорично: 17,8% са „ за “, до момента в който срещу са 65,8%. Трябва да отбележим, че по този въпрос политическата линия на президента следва настройките на болшинството от българското общество. Това се удостоверява и от отговорите на въпроса „ Как би трябвало да се контролират връзките сред България и Русия в по-далечно бъдеще? “. Крайните позиции се застъпват от два съвсем равностойно дяла – България да се държи на допустимо най-голяма отдалеченост (22,5%) против това България да се разгласи срещу глобите (19,3%). Превес (43,0%) получава умерената позиция, съгласно която България би трябвало да съблюдава глобите като предан сътрудник, само че и да поддържа връзки като с непосредствен комшия в района, излиза наяве от данните.

Споровете към приемането на промените в Изборния кодекс разколебаха увереността на гласоподавателите в коректността на изборния развой. Все отново по-голямата част от хората – 48,8% – чакат, че служебното държавно управление ще обезпечи условия за провеждането на почтени и демократични избори. Скептично настроените с 22,9%, показват още от организацията.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, извършено от СОВА ХАРИС в интервала 18-24 март 2023 година измежду 1000 български жители по метода на стандартизираното face-to-face изявление в дома на респондента. Максимална неточност за 50% условен дял при 95% гаранционна възможност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ПИК БРОУДКАСТИНГ» АД.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР