Най-голяма опасност за сигурността на САЩ представлява йеменският терорист Ануар

...
Най-голяма опасност за сигурността на САЩ представлява йеменският терорист Ануар
Коментари Харесай

Осама бин Ладен вече не е „терорист №1”

Най-голяма заплаха за сигурността на Съединени американски щати съставлява йеменският терорист Ануар ал-Авлаки, е декларирал шефът на Националния контратерористичен център на Съединени американски щати (National Counterrorism Center - NCTC) Майкъл Лайтър, заяви Agence France Presse. По този метод бин Ладен към този момент не е „ терорист №1 ”, само че продължава да е измежду 10-те най-издирвани терористи от ФБР.

Говорейки в американския Конгрес, Лайтър разказал, че възглавяваното от Осама бин Ладен отклонение на „ Ал Кайда” в Пакистан е значително отслабено от офанзивите на американската войска и преди всичко от офанзивите на безпилотните самолети. Bloomberg цитира Лайтър, че в този момент пакистанската клетка на терористичната мрежа е най-слаба през последните 10 години.

Майкъл Лайтър отбелязал, че Ануар ал-Авлаки и йеменската „ Ал Кайда” съставляват опасност, тъй като са способни да вербоват хора в това число и на територията на Съединени американски щати. Шефът на NCTC признал триумфите на ал-Авлаки в „ нововъведенията, които усложняват нашата работа”. Той обърнал внимание, че 39-годишният водач на йеменските терористи владее британски и ловко употребява опциите на интернет за агитация на своите хрумвания. „ Той приказва непосредствено с тези, които живеят тук” – добавил Лайтер.

Лидерът на терористичната клетка в Съединени американски щати Даниъл Бойд е бил задържан и на 9 февруари е признал подготовката на атентат. Според BBC News от 2009 година над 60 жители на Съединени американски щати са били упрекнати или наказани по каузи за осъществени или готови терористични актове.

БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР