Най-големият спад в строителството на жилища в Швеция от повече

...
Най-големият спад в строителството на жилища в Швеция от повече
Коментари Харесай

Светлина в тунела: Един от най-закъсалите жилищни пазари в Европа може би започва да се възстановява

Най-големият спад в строителството на жилища в Швеция от повече от три десетилетия е завършил за в този момент, или най-малко това сочат някои обнадеждаващи данни за започнатите жилища в най-голямата скандинавска страна.

По данни на софтуерната и осведомителна компания в строителната промишленост Byggfakta интензивността в бранша се стабилизира след две години на внезапни спадове от август 2021 година

" Индикаторът за жилища демонстрира все по-ясно, че започнатото строителство се е възстановило ненапълно през последните шест месеца ", разяснява в изказване Тор Борг, началник на анализите в Byggfakta.
 Сривът в бранша на комерсиалните парцели в Швеция може да донесе банков провал
Европейската страна, в която сривът в бранша на комерсиалните парцели, може да донесе банков провал

След банковия провал през 90-те години в Швеция, страната се възвръща години наред

Промяната може би е задвижена от строителни бизнесмени, които би трябвало да стартират планове, на които са отпуснати дотации, или от по-положителна вероятност. " Така или другояче, възобновяване до момента е непретенциозно, от доста ниско равнище ", счита той.

И макар, че знакът демонстрира, че строителството се усилва ненапълно, броят на започнатите жилища остава много под нужния за облекчаване на търсенето. Властите пресмятат нуждата от произвеждане на 67 300 жилища годишно, а данните на Byggfakta демонстрират, че годишният ритъм на ново строителство е към една трета от това.

Стартираното не жилищно строителство, което доближи исторически високи равнища в края на лятото и понижа през последните месеци, само че регистрира растеж от 1% през март по отношение на година по-рано. Все отново е прекомерно рано да се дефинира дали забавянето е завършило, съгласно специалиста.
 В Швеция не е имало толкоз банкрути в секторите на хотелиерството, ресторантьорството и строителството от 90-те до момента
В Швеция не е имало толкоз банкрути в секторите на хотелиерството, ресторантьорството и строителството от 90-те до момента

Общо 908 компании са банкрутирали през февруари, спрямо 559 година по-рано

Иначе строителството на нови жилища в Швеция е спаднало с 68% от пика през август 2021 година Спад от 4,7% се отчете и през януари, по отношение на декември, още веднъж по данни на локалната компания Byggfakta Group. Резултатите от предходните месеци също не бяха обнадеждаващи, откакто се регистрира информация за анулирани планове.

Спадът на цените на жилищата в края на предходната година също беше осезателен макар че имаше признаци на стабилизация на пазара през 2023 година

Строителите бяха измежду най-големите групи в шведската статистика за несъстоятелността през последните месеци, наранени от по-високите разноски за първични материали и по-ниското търсене, инфлацията и по-високите разноски за заеми пък понижиха покупателната дарба.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР