Най-големият рубин, който някога е бил предлаган на търг, ще

...
Най-големият рубин, който някога е бил предлаган на търг, ще
Коментари Харесай

Звезда на Фура: Продават най-големия рубин, който някога е бил предлаган на търг

Най-големият рубин, който в миналото е бил предлаган на търг, ще бъде продаден в Sotheby's в Ню Йорк това лято, като аукционната къща разказва скъпоценния камък като " извънредно богатство “, оповестява Daily Mail.

Рубинът носи името Estrela de Fura - " Звезда на Фура “ на португалски.

Открит е през юли 2022 година в Мозамбик, в мина, ръководена от Fura, основана в Дубай минна компания.

Largest ever ruby to be auctioned will go under the hammer at Sotheby's for an estimated $30m
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Скъпоценният камък от 55,22 карата е необикновен освен с размерите и чистотата си, само че и с местоположението си. До откриването на Estrela de Fura се смяташе, че единствено в Бирма има рубини с подобен цвят и непорочност.

Някои анализатори споделиха, че находката " един път на век “ раздрусва промишлеността за скъпоценни камъни.

Sotheby's направи оценка от над 30 милиона $, която, в случай че бъде реализирана, евентуално ще бъде най-ценният рубин, продаван в миналото на търг.

Sotheby's сподели, че даже в грубото си, 101-каратово недокоснато положение, рубинът " е считан от специалистите за извънредно богатство на природата ".

Известен е " поради своята флуоресценция, изключителна непорочност и ослепителен червен нюанс, прочут като " гълъбова кръв “ — цвят, обичайно свързван единствено с бирманските рубини. “

Largest ever ruby to be auctioned will go under the hammer at Sotheby’s for an estimated $30m
— Mohammad Ali (@mohammadali_im1)
Куиг Брунинг, началник на Sotheby's Jewelry America, сподели, че находката е трансформирала усещанията за африканските скъпоценни камъни, поставяйки ги наедно с бирманските.

" Несъмнено е позициониран да стане общоприет притежател на африканските рубини – и скъпоценните камъни като цяло, като разпространява в международен мащаб способността им да бъдат равни и даже да засенчат тези от Бирма, които обичайно са били най-желаният и различим източник за рубини — сподели той.

Gubelin Gem Lab, една от двете лаборатории, които класифицираха скъпоценния камък, споделиха, че размерът и качеството на рубина са " съвсем невъобразими “. " Да се ​​види натурален рубин с подобен размер, с такава композиция от качествени характерности, икономисан от обработка, се смяташе за съвсем невъобразимо “, сподели основаната в Ню Йорк компания.

" Естественият рубин от 55,22 карата слага нов връх освен за мозамбикските рубини, само че и за рубините като цяло. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР