Най-големият провал на референдума в Македония не е ниската избирателна

...
Най-големият провал на референдума в Македония не е ниската избирателна
Коментари Харесай

Веселата математика победи политиката в Македония

Най-големият неуспех на референдума в Македония не е ниската изборна интензивност. Нито апелите за протест на проруските и просръбските лобисти, които действаха взаимно през последните месеци, се увенчаха с огромен триумф. 
 Как в Македония се сблъскаха челно ползите на Запада и Русия
Колкото и мощна политическа акция да направиш, в случай че в страната ти има толкоз долнокачествен изборен лист, какъвто е в Македония, няма по какъв начин да постигнеш изцяло задачата си.

За вота в неделя на референдума в изборните описи бяха записани 1 806 336 души. При население от приблизително 2 103 721 души това число е фантастично.

Дори и данните за популацията в Македония са ориентировъчни: 2 103 721 души към 2017 година - според World Factbook на Централно разузнавателно управление на САЩ, и 2 072 490 души към 2016 година - съгласно изчисленията на " Държавния цех за статистика на Република Македония ".

Последното публично броене в западната ни съседка беше през 2002 година През 2011 година преброяването се провали и от този момент има единствено обещания за ново. Най-скоро - през 2020 година

Избирателните описи са още по-занемарени. Дотам, че през вчерашния ден ръководителят на Народното събрание Талат Джафери и някогашният президент Бранко Цървенковски не откриха имената си в описите и не съумяха да гласоподават.

При този безпорядък " радостната математика ", както я назовават в Скопие, е безнадеждна. И в случай че в миналото тя беше от изгода при парламентарни, президентски и локални избори, изключително за ръководещите, през днешния ден е капан за демокрацията в Македония.

Липсата на достоверни данни за броя на популацията и броя на гласоподавателите трансформира и електоралната социология в страната във радостна математика. С толкоз остаряла и несъответстваща статистика сполучливо можеш да нарисуваш социологическо изследване, което да внушава каквото пожелаеш - и успех, и апокалипсис.    

Най-парадоксалното е, че хаосът с избирателните описи не е вест от най-малко 15 години нито за политическия хайлайф, нито за политолозите и социолозите, нито за публицистите в Македония. Нима някой в действителност е очаквал, че 50-процентовата преграда на референдума в неделя може да бъде премината?
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР