Най-големият производител, с най-големия пазар на двуколесни и на на

...
Най-големият производител, с най-големия пазар на двуколесни и на на
Коментари Харесай

Настоящи и бивши шампиони от Италия – Ducati, Moto Morini и Moto Guzzi на Moto Expo 2024

Най-големият производител, с най-големия пазар на двуколесни и на на мотоциклети в Европа, несъмнено е Италия. Там мотоциклетите – от скутерите до огромните машини са издигнати в фетиш. Нещо повече – те са метод на живот, творби на изкуството, средство за спорт…

Всички италиански марки са неразривно свързани с мотоспорта още от началото на предишния век, та до момента. Достатъчно показателно е, че няма италианска марка без купа в някоя от мотоциклетните дисциплини. Достатъчно е да погледнем и дългия лист от италиански международни първенци на писта, мотокрос или ендуро.

На идното българско мотоциклетно ревю Moto Expo 2024, ще има няколко италиански марки. От тях Ducati сега са кралете на пистите в MotoGP и WorldSBK (Супербайк). Предишна популярност имат и Moto Morini – най-новата марка на българския пазар, както и Moto Guzzi. Извън пътя – ендуро и мотокрос, измежду водещите е Beta.

Машини от упоменатите италианци ще забележим по време на идното ревю Moto Expo 2024! То ще се състои от 20 до 23 април 2024 година в зала “Арена София ” /бивша “Арена Армеец ”/. Организира се от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), взаимно с одобрения си дълготраен сътрудник “Експо Тим ” ООД.

Машините от Борго Панигале – Ducati несъмнено са на върха на спортната популярност сега. Достатъчно е да споменем двукратните първенци - водачите Франческсо Баная и Алваро Баутиста, които на борда на Ducati обраха всички трофеи при водачите, отборите и производителите в MotoGP и WorldSBK. От тази година марката стартира интензивност и в мотокроса…

Безспорно един от най-хубавите машини ще забележим и в София на щанда на формалния вносител – Овърдрайв АД с повърхност 198 кв. м. Премиерите са три – неповторимият бутиков Ducati Diavel for Bentley, Multistrada GT и Hyper Mono.

Diavel for Bentley е лимитиран мотоциклет, който отбелязва най-хубавото от двете емблематични марки. Проектът свързва Ducati и Bentley с визия за продуктивност, майсторство и ексклузивност. Резултатът е изумителен синтез от технология, жанр и продуктивност. Върху усъвършенстваната техническа база на високоефективния и комфортен Diavel V4, Ducati е интегрирал доста присъщи за стила детайли на Bentley Batur - модел в лимитирана серия, ръчно направен от Bentley. Ducati Diavel for Bentley ще бъде в номерирана серия, лимитирана до 500+50 екземпляра. 50-те са непокътнати за клиенти на Bentley.

Multistrada GT или Grand Tour е страховит мотоциклет, основан за пътешественици. Машината има доста преимущества. Полуактивното окачване Skyhook на Ducati да вземем за пример е при Multistrada от 10 години и представянето му е свръхестествено. Свързана с IMU и режимите на каране, системата употребява противоположна връзка, с цел да контролира автоматизирано и неотложно амортисьорите по време на езда. Така Grand Tour просто се плъзга по дупките и изравнява неравностите. Двигателят е V4 под 90 градуса, 4 клапана на цилиндър, размер 1158 куб. см с мощ 170 к.с. при 10 500 об./мин и въртящ миг 125 Нм при 8750 об./мин.

Третата премиера Ducati Hypermotard 698 Mono от 2024 година е първият едноцилиндров супермотор на Ducati. Той е оборудван с новия мотор Superquadro Mono и обезпечава 77,5 к.с. при 9750 об./мин. Въртящият миг е 63 Нм при 8000 об/мин. Стандартният електронен пакет включва нова конфигурация Slide-by-Brake, която е особено създадена, с цел да ръководи поддържането му на пистата. Двигателят е Superquadro Mono, едноцилиндров, 4 клапана на цилиндър, Desmodromic, с 2 балансиращи вала и течно изстудяване. Обемът му е 659 куб. см, а диаметърът и ходът са 116 x 62,4 мм.

На щанда на Ducati ще забележим и целия боеприпас от машини, с които вносителят разполага. Това са DesertX, Hypermotard 950 RVE, Monster, XDiavel, Diavel V4, Streetfighter V2, Streetfighter V4, Panigale V4S, версиите на Multistrada - Granturismo, Pikes Peak, Rally и V2. Ще забележим и спортния Supersport S.

Ducat Scrambler ще забележим в три модификации: Full Throttle, Icon 2G и Nightshift.

На щанда на Овърдрайв АД ще участват и „ калните “ или офроуд мотоциклети Beta. Те са за ендуро, мотокрос или за офроуд завършения. Това са Beta 300 Racing, 300 Xtrainer, 200 Xtrainer, Enduro 300 RR, 390 RR 4T, 350 RR 4T и профилираната машина за триал - Trial Evo 300 2T Factory, който взе участие в международния шампионат.

От началото на тази година, Астреко Моторс ЕООД са публични представители италианските мотоциклети Мoto Morini. Това е най-новата мотоциклетна марка на българския пазар. Компанията e италиански производител на мотоциклети със 77-годишна традиция и доста достижения в мотоциклетния спорт. Основана е през 1937 година в Болоня от Алфонсо Морини. През януари 1938 година започва производството на триколки с 350, 500 и 600-кубикови мотори. После идват и мотоциклетите.

Бомбардировките от Втората международна война унищожават фабриката на Алфонсо Морини и той стартира всичко изначало. В машините с 2-тактов 125-кубиков мотор той съзира идеалното транспортно средство за следвоенния интервал. През пролетта на 1946 година се появява мотоциклет Moto Morini, въодушевен от немската легенда DKW RT. Първият туристически модел е допълнен и от спортна версия с увеличена от 4,5 до 5,7 к.с. мощ и оптималната скорост от 75 км/ч на 80 км/ч.

Марката се впуска в мотоциклетните спортове със 125-кубиковия си модел. Не закъсняват и първите победи. Умберто Масети стартира брилянтната си кариера точно с този дребен мотоциклет. Още през 1948 година печели редица надпревари. Спортната версия е с 4 предавки вместо три и с увеличена сред 8 и 9 к.с. оптималната мощ. Скоростта е към 120 км/ч. Появата на нов мотоциклет с верижно задвижване за Гран при и с мощ 12 к.с. при 10 000 об/мин., носи първата победа в Гран при на Moto Morin през 1951 година в Монца с Емилио Мендони. После идват и други триумфи и трофеи.

През 1965 година Moto Morini сполучливо завладява американския пазар. Десет години по-късно Corsaro е допълнен от 125-кубиков мотор по магическата формула 3 1⁄2. Това е извънредно актуален 4-тактов силов елемент с електронно запалване, комбиниран с 6-степенна трансмисия. Макс. мощ е 13,75 к.с. при 9000 об/мин. Ползва същите спирачни дискове като именития модел 3 1⁄2 и реализира скорост от 125 км/ч. В края на 70-те на ход е 500-кубиковата серия на марката.

През 2005 година Златният орел (емблемата) на Moto Morini се възражда. Появяват се новите Corsaro 1200 (140 к.с.) и 9 1/2 (948 куб. см, 117 к.с.). През 2013 година Moto Morini става благосъстоятелност на Сандро Капотости и Руджеромасимо Джаноцели, а заводът се мести в Триволцио. От октомври 2018 година италианският производител е част от Zhongneng Vehicle Group, която прави обилни вложения в създаването и усъвършенстването на нови модели и разширението на гамата. През същата година се приготвя и мотоциклетът 650cc X-CAPE.

Днес в гамата на марката участват три модела, а се чакат още два до края на годината. Ще ги забележим на щанда на Астреко Моторс с повърхност 100 кв. м. Това са занимателният и атрактивен авантюристичен мотоциклет X-CAPE с мотор L2, 4-тактов, размер 649 куб. см, мощ 60 к.с. при 8250 об/мин. и въртящ 54 Нм при 7000 об./мин.

Другите две машини са „ голия “ състезателен SEIEMMEZZO STR и от елегантния „ скрамблер “ SEIEMMEZZO SCR. Те са с идентични мотори: 2-цилиндрови, редови, 4-тактови, 649 куб. см, мощ 61 к.с и въртящ миг от 54 Нм. Очаква се и новата „ къстъм “ машина CALIBRO.

Moto Guzzi е част от мегагрупировката и максимален производител на мотоциклети в Европа – Piaggio Group. Представител на групировката, в който влизат още Piaggio, Aprilia и Vespa са Италия Моторс с един от най-големите щандове – 292, 5 кв. м.
Безспорно звездата на шанда ще бъде един специфичен посетител от Мандело дел Ларио – централата на Moto Guzzi. Става дума за новия авантюристичен турър Stelvio. Мотоциклетът на Moto Guzzi е с неповторим жанр и най-съвременна технология.

Предлага пет режима на каране, в това число офроуд режим. Благодарение на своите джанти със спици (19 " начело и 17 " отзад) и гуми, този мотоциклет постоянно е подготвен за леко ръководство отвън пътя. Дизайнът му слага мощен акцент върху сигурността и комфорта, като дава отговор на условията на пътуването. Аеродинамиката е точно и тънко настроена в аеродинамичен тунел, с цел да предложи оптимална отбрана на въздуха. По-този метод обогатява преживяването при каране и обезпечава комфорт както за лидера, по този начин и за пасажера.

Моделът Stelvio се предлага с най-модерно съоръжение, което дава отговор на стилния му тип. Има разширени функционалности като ABS при завиване и надзор на сцеплението, дружно с Full LED светлини, круиз надзор, 5 " пълноцветен екран и пет персонализирани режима на каране. Stelvio е оборудван и със системата за безвредно каране от PFF, новаторска система за подкрепяне на шофирането, която употребява 4D Imaging Radar технология.

Солидното, плътно и мощно, наследството на Moto Guzzi може да се види във всеки подробност. От неговия емблематичен V-Twin мотор " Compact Block " до неповторимото му едностранно преносимо рамо и неговия характерен DRL с форма на орел, всеки детайл е планиран да сътвори новото Stelvio.

В зала “Арена София ” с изключение на по-голяма и леснодостъпна изложбена повърхност, за посетителите има БЕЗПЛАТЕН паркинг с над 800 места. За всички пристигнали на ревюто ще има като постоянно и спомагателни занимания. Това са “Глобуса на гибелта “, демонстрации и стънт шоу, Food truck zone, Relax zonе.

Ето и програмата за 20-21 април 2024
12:00 Стънт шоу
13:00 Глобус на гибелта
14:00 Стънт шоу
15:00 Глобус на гибелта
16:00 Стънт шоу
При дъжд уредниците си резервират правото за смяна в програмата!

Работно време на Moto Expo 2024:
20-22 април 2024 от 10.00 до 19.30 часа,
23 април 2024 от 10.00 до 14 часа.

*Източник: Moto Expo 2024
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР