Най-големият производител на цимент в света френската компания Lafarge се

...
Най-големият производител на цимент в света френската компания Lafarge се
Коментари Харесай

Най-големият производител на цимент в света е финансирал Ислиямска държава

Най-големият производител на цимент в света френската компания Lafarge се призна пред американския съд за отговорна в поддръжка на Ислямска страна и други терористични групи. Компанията се съгласи да заплати санкция в размер на 777,8 милиона $ за закононарушенията, които е направила.

Припомняме, че на 7 април 2014 година двата колоса Lafarge и Holcim Ltd. оповестиха план за обединение за основаване на LafargeHolcim. В България Holcim Ltd. участва посредством дъщерните си сдружения за производството на цимент, инертни материали и бетон, измежду които е " Холсим България " АД. В сдруженията на Holcim Ltd. в България работят над 400 души.

Обвинението

През юни 2016 година Le Monde заяви, че Lafarge е платила " налози " на медиаторите на Ислямска страна през 2013 година до 2014 година, с цел да продължи да употребява фабриката си в Джелабия, Североизточна Сирия. Според американските прокурори сирийското дъщерно сдружение на Lafarge е платило на Ислямска страна и друга терористична група еквивалента на 5,92 милиона $ за отбрана на личния състав в завода, до момента в който гражданската война в страната ескалираше. Компанията отвори завода си в Джалабия покрай турската граница през 2010 година след инвестиция от 680 милиона $. 

Lafarge в последна сметка " изтегля " завода си през септември 2014 година, когато Ислямска страна пое контрола над града и фабриката. Но преди приключването на активността локалната компания осъществя продажби за 70,3 милиона $.
 Базираната в Швейцария строителна компания Holcim придобива Teko Mining Сърбия
Базираната в Швейцария строителна компания Holcim придобива Teko Mining Сърбия

Стойността на договорката към момента не е ясна

Заместник-главният прокурор на Съединени американски щати Лиза Монако съобщи, представена от CNN, че дейностите на Lafarge " отразяват корпоративната престъпност, която е достигнала ново дъно и доста мрачно място ".

В изказване новият притежател на Lafarge Holcim сподели, че нито едно от дейностите на френската компания не включва Holcim, " който в никакъв случай не е оперирал в Сирия ".

Бившият основен изпълнителен шеф, Ерик Олсен, подаде оставка през април 2017 година заради " мощното напрежение ", подбудено от новините. Въпреки това, следствие, извършено от Baker McKenzie, заключи, че Олсен не е виновен за заплащанията.

" Холсим България " придобива бетонов възел в столичния квартал " Дружба "

Един от най-големите производители на цимент и бетон в България възнамерява да придобие напълно " Транспорт строй " АД

В изявление за френските вестници LeFigaro Беат Хес, ръководител на управителния съвет на Holcim Group, съобщи: " Бяха позволени неприемливи неточности, за които Групата съжалява и осъжда. Много по-лесно е да се каже това със задна дата, само че Групата сигурно се изтегля от Сирия прекомерно късно ".

Бреон Пийс, прокурор на Съединени американски щати за Източния окръг на Ню Йорк, където беше заведено делото, съобщи, че държанието " от страна на западната корпорация е ужасяващо и няма казус или опрощение ".
 Holcim придобива румънския си съперник General Beton
Holcim придобива румънски съперник

Румънската компания има осем завода за подготвен бетон, в които работат 160 души

" Обвиняемите заплатиха милиони долари [на Ислямска държава], терористична група, която другояче оперираше с нищожен бюджет, милиони долари, които [Ислямска държава] можеше да употребява, с цел да набира членове, да води война против държавни управления и да прави брутални терористични офанзиви по целия свят, в това число против жители на Съединени американски щати ", сподели той.

Lafarge също е изправена пред обвинявания в съучастничество в закононарушения против човечеството във Франция поради активността си в Сирия, само че компанията отхвърля изказванията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР