Най-големият производител на чорапи в страната - Делта Текстил -

...
Най-големият производител на чорапи в страната - Делта Текстил -
Коментари Харесай

Израелската Делта Текстил ще произвежда чорапи за Nike в Турция вместо в Русе

Най-големият производител на чорапи в страната - " Делта Текстил - България ", закрива производството си в Русе и го изнася в Турция. В града ще остане единствено дистрибуторският център. Решението е взето от притежателя - израелската текстилна група Delta Galil Industries, удостовери за " Капитал " генералният управител на българското сдружение Игал Херетц. като Nike, Columbia, Converse, Pierre Cardin, към януари са работили 480 души, а година по-рано чиновниците са били 600, сочи информация в " Апис ". В районното отделение на Агенцията по заетостта в Русе към този момент е получено съобщение за всеобщи уволнения на 360 души, които ще бъдат освободени от работа поетапно от 1 май до 30 септември, прецизираха за " Капитал " от ведомството.

Най-големият производител на чорапи в страната - " Делта Текстил - България ", закрива производството си в Русе и го изнася в Турция. В града ще остане единствено дистрибуторският център. Решението е взето от притежателя - израелската текстилна група Delta Galil Industries, удостовери за " Капитал " генералният управител на българското сдружение Игал Херетц.

като Nike, Columbia, Converse, Pierre Cardin, към януари са работили 480 души, а година по-рано чиновниците са били 600, сочи информация в " Апис ". В районното отделение на Агенцията по заетостта в Русе към този момент е получено съобщение за всеобщи уволнения на 360 души, които ще бъдат освободени от работа поетапно от 1 май до 30 септември, прецизираха за " Капитал " от ведомството.

Русенският случай е индикативен, че България нараства и постоянно е неатрактивна за нископлатени производства. Това първо се усети при автомобилните кабели, а наскоро сходно. Тенденцията да имаме по-високотехнологични производства е добра, казусът е, че такива нови вложители от години не идват в България.
Реклама Защо израелският притежател излиза от България
" Делта текстил - България " извършва 95% от поръчките за чорапи на Nike, а също и за марките Columbia, Converse, Wilson, Pierre Cardin, Demix, Fila, Primark, Marks&Spenser, Sweaty Betty. През 2021 година компанията пое и дистрибуцията на долни дрехи с марката Elle в Европейски Съюз и Англия.

Продукцията е напълно за експорт с надпис Made in Bulgaria - 85% от нея се продава в Европа, а останалата част - в Съединени американски щати и арабските страни. Българската компания освен създава - тя дава отговор за дизайна на продуктите, за координацията и взаимоотношенията с клиентите, за развиването и новостите.

" Допреди година и половина работихме на цялостен потенциал. След коронавирус икономическата рецесия се усети доста мощно в целия пазар. Нашият главен клиент имаше насъбрани ресурси и търсенето понижа с 40-50%. Ръководството направи оценка на пазара и реши фабриката в България да бъде затворена, а да бъде непокътната тази в Турция. Оценката е направена на база на икономическа обстановка в България, която е по-неблагоприятна спрямо Турция поради хронична липса на работна ръка, скъпа сила, а и суровината идва от Турция ", изясни за " Капитал " Игал Херетц.
Продукцията е напълно за експорт с надпис Made in Bulgaria Инвестиции за милиони
Компанията е в България от дълги години, като през интервала е вложила в рационализация на производството. " Важно е да отбележим, че фабриката в България беше една от най-хубавите в групата, в случай че не и най-хубавата. В нея до момента сме вложили 8 милиона евро в ново обродуване и автоматизация ", посочи за " Капитал " Игал Херетц.
Реклама
Фирмата има и фотоволтаичната централа, която обезпечава електрическа енергия за личните й потребности. В пандемичната 2020 да вземем за пример влага над 1.5 млн. $ в нови плетачни машини и в образование на чиновници за работа с тях за да усили с една четвърт индустриалния си потенциал.

Заради пандемията и обвързваните с нея рестрикции в България и в други страни, в които търгува, през 2020 " Делта текстил - България " затвори производството си за известно време и регистрира мощен спад на приходите. Затова пък през 2021 скокът в приходите е двуцифрен (близо 70%) и те надвишават 129.4 млн. лева, а облагата доближава 14.7 млн. лева (252% растеж по отношение на 2020).

" Резултатите са положителни, само че въпреки всичко икономическото състояние изисква да се вземе мъчно решение. Над 500 индивида ще останат без работа. Решението е мъчно, тъй като е и прочувствено - компанията е в страната от 20 години ", разяснява за " Капитал " Игал Херетц. Той съобщи още, че както и до момента копанията ще продължава да е оптимално правилна и че " всички служащи ще получат каквото им се поставя по закон и даже повече ".
Досега в компанията са вложени 8 милиона евро Труден бранш
" Решението за затварянето на " Делта текстил - България " е фирмено, към този момент няма данни за други такива огромни разтърсвания в бранша. Вероятно то е повлияно от високите разноски за произвеждане - цени на енергоносители, инфлационен напън, който неизбежно води до повишение на разноските за труд. В началото на април ще стане ясно какъв брой и какви ще са поръчките за шивашките заводи, само че е реалност, че пазарът се тресе ", разяснява за " Капитал " Радина Банкова, ръководител на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил и изпълнителен шеф на " Крис модерно индъстрийс " - Ловеч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР