Най-големият проблем за предстоящите избори е назначаването на членове на

...
Най-големият проблем за предстоящите избори е назначаването на членове на
Коментари Харесай

ЦИК: Най-големият проблем е назначаването на членове на СИК в COVID-секциите

Най-големият проблем за идните избори е назначението на членове на секционните комисии в COVID-секциите. Това разкри представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг и прикани политическите партии да предлагат всички, които са изкарали вируса.

Хората, които са били карантинирани в последните 3 дни преди изборите (четвъртък, петък и събота), както и в деня на вота, няма да могат да гласоподават, добави още той.

"Има и проблеми с хора, карантинирани на адреси, разнообразни от сегашния и непрекъснатия им. Те също няма по какъв начин да гласоподават, в случай че не са подали заявление до 20 март ", сподели още Димитров.

„ Секциите в чужбина са 465. Половината и повече от половината към този момент са получили своите изборни бумаги. Тези, които са на по-далечна дестинация, несъмнено, би трябвало да ги изпратим по-рано. В страната ще има 9 398 секции, в които ще има машинно гласоподаване. Стационарните секции са 17 983. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Кандидатите са народни представители са 6 895 “, сподели той.

88 COVID-секции ще има в лечебните заведения. В елементарните отделения към момента не е ясно какъв брой такива ще има, добави още представителят на ЦИК.

„ 2 450 са техническите лица и водачите, които ще обслужат транспортната страна и логистиката към разполагането на машините за гласуването. Всички те са тествани от Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да няма подозрение в тяхната надеждност “, изясни още той.

По думите му междуведомственият отчет за узаконяването за машините за гласоподаване демонстрира, че те дават отговор на заложените параметри.

„ На страницата на Държавната организация за електронно ръководство е оповестен отчетът на трите институции за узаконяването за машините за гласоподаване, както и решението на трите институции да подсигуряват, че по отношение на направената от тях инспекция, машините, които са тествали, отговорят на заданието в публичната поръчка и техническите параметри, заложени от ЦИК. Този отчет, както и общите решения, са основни за машинното гласоподаване. Ако него го нямаше, нямаше по какъв начин да проведем машинно гласоподаване “, акцентира той.

5 сa интернационалните медии, които имат акредитация да отразяват изборите – измежду тях са Ройтерс, Франс прес, Ал Джазира (британската версия), македонската телевизия „ Канал 5 “.

28 са регистрирани организации, които ще следят за нарушавания в изборния развой., над 3400 наблюдаващи са упълномощени.

5 социологическите организации, които ще работят на екзитполовете – над 1400 са записаните чиновници за сходни проучвания.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР