Най-големият проблем на ръководството в прокуратурата е селективното включване и

...
Най-големият проблем на ръководството в прокуратурата е селективното включване и
Коментари Харесай

Атанас Славов: Ще насроча заседание, на което да обследваме опитите за натиск над членове на ВСС

Най-големият проблем на управлението в прокуратурата е селективното включване и изключване. Когато решат работят, различен път – опъват чадър. Това е огромният въпрос и той бе заложен – за какво чак в този момент се сетихте…Няма рационален отговор на този въпрос. Това разяснява в ефира на Нова ТВ правосъдният министър Атанас Славов във връзка вчерашното чуване на Иван Гешев в Страсбург.

Председателстващата беше доста сюрпризирана, че при висяща процедура, той е решил да отиде. Създаде се чувство, че наличието му е наложително, при висяща процедура. Дори госпожа Инт Велт му сподели: „ Ама по какъв начин по този начин сте тръгнал, в случай, че има висящо произвеждане ”, преразказа Славов, който уточни, че чуването в Страсбург е траяла единствено 15 минути, а у нас вместо 30 минути и траяло цялостен час.

Относно изказванията на Елена Йончева за „ значими и смущаващи обстоятелства ”, Славов сподели, че двете чувания са били разграничени. „ Чух някакви неща. Но значимото е не да се основава чувство, че има нови и нови разкрития, а да се работи и има нови обвинителни актове ”, счита Славов.

На въпрос кой ще извършва функционалностите на Гешев, той изясни, че Висш съдебен съвет би трябвало да дефинира такова лице.

Но аз персонално считам, че пленумът би трябвало да го избере. Това лице би трябвало да е интегритетно и потвърден експерт. Човек, който може да върне доверието в прокуратурата. Това е нещото, което е извънредно обезпокоително за цялата правосъдна система. Постянно си мислим, че има някакви шашми, изясни той.

Запитан дали би трябвало да бъде разследван Иван Гешев, Славов напомни, че персонално той е считал, че има доста съществени условия, с цел да се стартира отстраняването на Гешев. Дори по времето на Надежда Йорданова и Стоилов е имало индикации за определяне на закононарушение. Но в този момент би трябвало доста деликатно да се преценяват обстоятелствата и дали те са задоволителни, с цел да се стартира следствие.

По отношение на репутацията на Висш съдебен съвет и до каква степен той е злепоставен, правосъдният министър посочи, че там проблемите са от доста години.

От години настояваме за транспарантно избиране на Висш съдебен съвет. По отношение на записа – тече досъдебно произвоство за този запис. Но самият факт, че се организират срещи по някаква почнала процедура, това е тежка симптоматика, това е патология. Ще насроча особено съвещание на което да се обследват опитите за оказване на напън върху членове на Висш съдебен съвет. Не бива да има никакви подозрения във връзка с професионализма и интегритета на магистратите, безапелационен е Славов.

Той не поискал да даде оценка какъв конституционалист е Делян Пеевски, само че акцентира, че смяната на Конституцията е смяна на публичния контракт с нацията и това изисква необятен консенсус. Търсенето на единодушие е комплициран развой, който допуска диалози в необятен формат. И по тази причина се надява, че след целенасоченият неуспех на правосъдната промяна, всеки да си е направил извода. И в този момент когато партиите декларират нещо, че ще го създадат, да работят в тази посока – това е тест.

По отношение на фигурата на фигурата на основния прокурор – дали би трябвало да я има или не, правосъдният министър напомни, че в законопроектът на ДБ-ПП, по който персонално той е работил, тази служба е непокътната.

Славов също по този начин съобщи, че до дни ще бъде подготвен описът на съдиите, поискали да са ad hoc прокурори.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР