Най-големият проблем на българската енергетика е корупцията. Предлагаме одит на

...
Най-големият проблем на българската енергетика е корупцията. Предлагаме одит на
Коментари Харесай

„Демократична България” предлага одит на българската енергетика

„ Най-големият проблем на българската енергетика е корупцията. Предлагаме одит на цялата държавна енергетика. Искаме тайните контракти да станат очевидни ”. Това съобщи пред Мартин Димитров от „ Демократична България ”.  По думите му от Демократична България вършат всичко допустимо да бъде формирано държавно управление.

„ Ще предприемем всички вероятни действия да няма нов скок в цените на тока за битовите консуматори. След това би трябвало да бъдат подхванати ограничения за нормализиране на цените в енергетиката. Съгласихме се с концепцията да не се стопира токът при една неплатена сметка. Има сходно предложение от Европейска комисия. Това е рационално решение ”, изясни Димитров, като добави, че обстановката е рискова и не е редно след първата неплатена сметка да се стопира тока на хората.

По думите му никой от присъстващите на договарянията за сформиране на кабинет не е бил виждал пътната карта с „ Газпром ”.

„ Там са поемани задължения от името на България. Абсурдно е никой да не я е виждал. Това е от една от аргументите за високите цени – зависимости и неяснота ”, разясни представителят на Демократична България. И добави, че от партията считат, че срокът за употреба на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй ” би трябвало да бъде продължен. 

Той съобщи, че упорстват да бъде създадена формулировка за енергийно безпаричен, както и да се одобри петгодишен проект за справяне с енергийната беднотия.

„ Идеята е не да чакаме да ни се случи някаква рецесия и тогава да се чудим какво вършим, а да има и краткосрочни и по-дългосрочни ограничения за справяне с енергийната беднотия. Хората желаят да има изясненост и поредни дейности “, сподели Димитров.

Той съобщи, че има време за разбори на преходът към свободния пазар и за битовите консуматори, които би трябвало да се случи през 2024 година „ На този стадий ни прави работа, че има контролиран пазар и отбрана за битовите консуматори. Светът върви към либерализация, само че това у нас би трябвало да се прави по интелигентен метод и малко по малко. Има консенсус да бъде направена една доста добра преценка какво ще се случи при либерализация “, разяснява Мартин Димитров.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР