Най-големият проблем е с отоплението на помещениятаНад 1000 украински граждани

...
Най-големият проблем е с отоплението на помещениятаНад 1000 украински граждани
Коментари Харесай

Китен приема 1000 украинци в летни лагери и почивни станции, молят държавата за помощ

Най-големият проблем е с отоплението на пространствата
Над 1000 украински жители се чака да бъдат настанени в хотели и почивни бази в Китен, оповестява БГНЕС. Първите 150 майки с деца към този момент са пристигнали и са настанени в базата на детски лагер.

Част от децата, които в този момент бягат от войната са идвали тук на отмора, като 12- годишната Настя.

„ Тогава беше друга атмосферата, беше радостно, имаше доста деца, всичко беше устроено имаше личен състав, аниматори. Сега няма нищо, сами си готвим. Вчера с приятелката ми ходихме по стаите да разнасяме тоалетна хартия, одеяла, тъй като е доста студено! Искам да се върна към този момент в къщи и да видя брат си, татко си и котката”, споделя Настя.

Управител въз основата е Александър Лишански, който до момента е провел детските лагери в Китен. Той моли страната за помощ, защото в постройката е доста студено.

„ Много е студено, в този момент главното е да помолим за помощ за отопление. Да стоплим ресторанта, където се хранят децата, с цел да могат да играят децата, няма къде да играят, на всички места е доста студено”, споделя Лишански

За да се срещна на място със обстановката пристигна и зам.- регионалният шеф Пламен Янев. Той разясни, че от предстоящата държавна помощ от 40 лева дневно за емигрант могат да се възползват единствено тези украинци, които изискат леговище. Останалите се водят туристи.

„ Хората, които не изискат леговище, ще продължат да разчитат на дарения. Това е досега политиката на държавното управление. Ние сме обезпечили най-малко храна за седмица напред. Търсим производител на палети, който да подари известно количество”, изясни Янев

Кметът на Китен Николай Марков заяви, че още три почивни бази отварят, с цел да посрещнат бежанци. В Китен тези дни се чака да дойдат близо 1000 бежанци от Украйна. Кметството моли за помощ страната и бизнеса, с цел да не стигне до филантропична рецесия.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР