Най-големият проблем е емиграцията на младо население През 2030 година

...
Най-големият проблем е емиграцията на младо население През 2030 година
Коментари Харесай

До 12 години всяко пето населено място в страната ще бъде обезлюдено

Най-големият проблем е емиграцията на младо население

През 2030 година към 20 на 100 от обитаемоте места в България ще бъдат без нито един гражданин. Прогнозата е заложена в демографското проучване на доцент Георги Бърдаров и доцент Надежда Георгиева от Българска академия на науките, съобщи Дарик. Изследването наблюдава демографските процеси от началото на века и обрисува прогнозните процеси до 2030 година. Доцент Бърдаров опроверга клишето, че у нас има ниска раждаемост и изясни негативния натурален приръст у нас с най-високата смъртност в Европа. Според него най-големите проблеми за страната ни са два - бързото понижаване на българския етнос и възрастовата конструкция, като при дамите най-голяма е групата сред 65 и 69 години.

След 12 години българското население ще бъде съсредоточено в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, демонстрира проучването на доцент Бърдаров и доцент Илиева. Около 20 на 100 от селищата у нас ще бъдат обезлюдени - най-много тези в пограничните и планинските региони. За 30-те години от 2001 до 2030 година популацията на България ще е намаляло с 1.45 млн. души, само че не това съгласно доцент Бърдаров е главният проблем. По-важните са измененията на етническата конструкция - намаляването на българския етнос с 1 млн. души за 10 години, комбиниран с увеличение на ромския етнос, който до 2050 година ще доближи към 1.3 млн. души, както и възрастовата конструкция на популацията - при дамите най-голямата група е от 65 до 69 години.

Други проблеми са ниската междинна дълготрайност на живота и емиграцията на млади и дейни българи. Според проучването раждаемостта у нас не е ниска, а е естествена за европейска страна с това равнище на развиване и не трябва да се съпоставя с тази от преди 100 години, когато е имало висока детска смъртност.

Като вероятни решения за задържане на младежите у нас и увеличение на раждаемостта откривателите оферират повдигане на приходите, обществена сигурност като места в детските градини и съответна здравна помощ, както и връщане на доверието в институциите.

" Необходима е цялостна смяна. На първо място приходите - 500, 700, 1000 лв. заплата, просто не могат да задържат младите образовани хора в страната. Психологическият най-малко, съгласно проучвания, е най-малко 2000 лева към сегашния миг " уточни откривателят, представен от БНР. Според него парите са единствената спънка пред това младите да остават и да основават фамилии тук. " Говорим за места в детски ясли, в детски градини, това е неуместно и обидно да няма в огромните градове достъп до тях. Говорим за експанзията в обществото, приказваме за религия в институциите и доверие. "
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР