Най-големият ни партньор е Румъния, посрещаме между 1,2 и 1,3

...
Най-големият ни партньор е Румъния, посрещаме между 1,2 и 1,3
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Има индикации, че руските туристи ще се завърнат

Най-големият ни сътрудник е Румъния, посрещаме сред 1,2 и 1,3 млн. румънци годишно. Очакваме съществено количество туристи и от Полша, чакаме сред 300 и 400 хиляди чехи. Има индикации, че съветските туристи ще се завърнат, само че при тях " казусът " е различен - там имаме доста притежатели на парцели, над 100 000. Обикновено пътуват през Турция. Прогнозата на Министерството на туризма е, че ще имаме 4,7 млн. туристи през лятото, по отношение на 4,6 млн. през 2019 година. 2022 година завърши с минус 8% по отношение на 2019 година Това сподели за Bulgaria ON AIR служебният министър на туризма Илин Димитров.

" Министерството на туризма в цялата тази история е позитивен воин. Първо - нашите чиновници са малко над 120 индивида, ние сме една дребна администрация. Бюджетът на Министерството на туризма съставлява 0,03% от Брутният вътрешен продукт, а ние способстваме за към 7% от Брутният вътрешен продукт, непряко - 14%. Министерството на туризма е едно от дребните министерства, които способстват за бюджета. Бих желал да ни усилят парите за реклама, с цел да можем да допринесем ", сподели министър Димитров.

" Нашият бюджет е прекомерно дребен, той е колкото на Френската гимназия в София, само че сме напълно солидарни към политиката на Министерството на финансите. Нещата се приближават до рецесията от 2009 година, банки банкрутират в Съединени американски щати. Когато има рецесия, огромният въпрос пред едно дружество е дали да се отреже от рекламата, или да се влага в реклама. Министерството на туризма е дребна част от целия пъзел от всички министерства в тази страна. Вярвам, че в МФ работят експерти и те ще вземат най-правилното решение ", добави Илин Димитров.

" Зимният сезон тази година беше доста забавен, доста мощно начало, мощни празници и топло време в първите дни на януари. Тогава всички хотелиери се тормозиха, започнаха анулации. Искам да поздравя всички хора в туристическия бранш, които се стегнаха и откриха метод да създадат пистите годни, случиха се надпреварите в Банско за Световната купа по сноуборд. Числата са повече от положителни, нашата съществена задача този сезон беше да върнем равнищата по отношение на 2019 година. Имаме 1,4 млн. регистрации на туристи за интервала от 1 декември до 7 март ", разясни служебният министър на туризма.

По думите му това е с 28% повече от предходната година и с 6% повече от 2019 година.

" Отдавам този триумф на това, че множеството хотели отвориха, второ - светът се завърна към естественото. Хората се умориха да се пазят, крият, да поставят маски, живее им се. Имахме и добра реклама, взехме си поучения от лятото. Рекламата беше направена по този начин, че да таргетира страните към нас и българския пазар. Миналата година 63% от туристите са били българи, тази година - 70%. Ние успяхме да задържим българите в България ", настоя Илин Димитров.

Той акцентира, че другите ни туристи са били от Гърция, Турция, Израел, Англия, РСМ.

" Инфлацията и скоковете на цените се оказаха нож с две остриета. Първо - затрудниха ценообразуването, защото цените, на които в този момент продаваме, са контрактувани предходната година. А тогава ние не знаехме какъв брой ще костват питателните артикули, какви ще са заплатите, само че пък самите туристи се уплашиха цените да не скочат до лятото и започнаха да резервират в този момент. Има растеж на ранните записвания, още веднъж се възвръща тази наклонност ", разяснява министърът.

Ръстът на ранните записвания е сред 20 и 30%.

И удостовери, че най-големият проблем в бранша е неналичието на фрагменти: " В бранша работят към 180 хиляди души по данни Национален статистически институт, като кадровият проблем е от години. Той в зимния сезон не е толкоз сериозен. За лятото ни трябват над 100 000 души, отваря се сериозна дупка. "

" Тази година няма да има амнистия в летния сезон, екскурзиантът ще си изисква безусловно всичко да бъде на положително равнище. Тук не приказваме единствено за качеството на хотелите, приказваме даже и за таксито, което ни вози до хотела, има ли бараки, няма ли бараки към него ", безапелационен бе той.

Министър Димитров предвижда повишаване в офертите за Великден и прикани българите да побързат с резервациите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР