Най-големият ледник в Исландия може да се види в националния

...
Най-големият ледник в Исландия може да се види в националния
Коментари Харесай

Разходка в корема на звяра: Вълшебната пещера Анаконда

Най-големият хладилник в Исландия може да се види в националния парк " Ватнайокул ", а в него дебне един забавен тип „ змия “ - ледена пещера. Мястото е известно като „ Ледената пещера Анаконда “ поради дългата и криволичеща форма, която прилича тази на най-дългите змии в света. Известна е още като „ Кристалната ледена пещера “ поради гладкия, наследник лед, който наподобява като че ли произвеждане на компанията за ментови бонбони Fox’s Glacier Mint.

It’s an anaconda with a difference.
— IFLScience (@IFLScience)
Ледниковите пещери получават своето неповторимо синьо оцветяване поради плътността на леда. Въздухът е изтласкан от него, само че това нормално кара леда да наподобява бял, а не наследник.

„ Това в действителност е резултат от развой, който лишава стотици години. Снежинките, падат, биват притискани и по-късно наново кристализират, като се трансформират в лед. По време на процеса въздушните мехурчета, уловени в леда, ще бъдат изтласкани на открито от годините прилепяне “, изясняват от „ Арктик адвенчърс “, които провеждат преходи в ледниците и обиколки на ледени пещери в Национален парк " Ватнайокул ".

„ Когато едно парче лед е с доста огромна компактност и няма въздух в него това разрешава на светлината да минава по-дълбоко в него. Колкото по-дълбоко минава, толкоз повече се губят алените спектри и това кара леда да наподобява наследник. Ето за какво ледникът в Исландия има този вълшебен нюанс на синьото.

Follow
An Ice Cave at the Vatnajökull glacier. This Cave is called Anaconda.
Photo Credit:
— Matt Griffith (@ItsMattGriffith)
Синьото може да е по-ярко на таваните на пещерите, защото светлината минава първо през тях, създавайки илюзията, че ледът свети. Понякога ледът се среща със сиви, бели и черни отлагания от вулканична пепел, създавайки комплицирани и вплетени цветови комбинации , които се вият по ръбовете на тунелите надълбоко в ледника.

Който и прякор да предпочитате за пещерата в Исландия, криволичещият тунел е образец за ледникова пещера. Те се разграничават от същинските ледени пещери (скални пещери, съдържащи доста лед), тъй като се образуват, когато ледът се топи, създавайки водни пътища, които издълбават гладки тунели.

Ето за какво ледниковите пещери като виещата се „ Анаконда “ имат толкоз необикновено гладки ръбове. С помощта на локални авантюристи можете да се разноските напряко в „ корема на звяра “.

Check out Doug Steakley's photo submission, “Anaconda Ice Cave ” from our 2022 Great Outdoors photo contest.

Enter before the contest ends in THREE DAYS on February 7:
— Outdoor Photographer (@OutdoorPhotoMag)
Традиционно сезонът стартира през ноември и приключва през март, защото тогава времето е задоволително студено, с цел да се подсигурява, че пещерите са постоянни. През лятото, поради по-горещото време, пещерите могат да бъдат опасни, защото топенето се възобновява, само че все пак, някои остават замръзнали през цялата година.

Преходният темперамент на ледниковите пещери на Исландия значи, че те непрекъснато се трансформират по тип и конструкция, а това прави всяко посещаване неповторимо прекарване. Освен това обезпечава малко развлечение за водачите, които в края на летния сезон се връщат назад в ледника в търсене на новообразувани пещери и тунели.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР