Най-големият круизен корабв света Симфония на моретата, построен в корабостроителницата

...
Най-големият круизен корабв света Симфония на моретата, построен в корабостроителницата
Коментари Харесай

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Най-големият круизен транспортен съд в света " Симфония на моретата " , издигнат в корабостроителницата STX France в западния френски град Сен-Назер, тази заран подвигна котва пред събралото се за събитието голям брой, с цел да отплава на първия си курс към испанския град Малага , съобщи Агенция Франс Прес.
 
 БГНЕС

Корабът, който е на стойност към 1 милиарда евро, е дълъг 362 м и необятен 66 м . Той може да поеме над 8000 души, в това число 2200 души екипаж . С няколко метра и няколко спомагателни каюти, той лишава шампионата от своя брат близнак - кораба " Хармония на моретата " , който френският корабостроител съобщи през май 2016 година на същия корабособственик Роял карибиън крузис.
 
 БГНЕС

В първия си сезон на вода " Симфония на моретата " ще прави круизи в Средиземно море , а през есента ще дойде в непрекъснатото си пристанище в Маями, Съединени американски щати.

" Симфония на моретата " е истински плаващ град, с заведения за хранене и места за развлечения на повърхност над 66 000 кв.м. Той си има даже личен Сентръл парк като в Ню Йорк с 12 000 растителни типа.
 
 БГНЕС

 БГНЕС

Това е тринайсетият транспортен съд, издигнат в Сен-Назер за историческия клиент Роял карибиън, и четвъртият пътнически транспортен съд от клас " Оазиз " . STX France има поръчка за пети пътнически транспортен съд от същия клас, който би трябвало да бъде доставен през юни 2021 година
 
 БГНЕС

Поръчката за " Хармония на моретата ", направена през декември 2012 година с алтернатива за " Симфония на моретата ", беше глътка въздух за STX France след двугодишна пауза без нови контракти. Оттогава поръчките валят и до 2022 година последната огромна френска корабостроителница би трябвало - по два годишно, което не се е случвало от предаването на " Куин Мери 2 " през 2003 година
 
 БГНЕС

За да се оправи с този претрупан график, корабостроителницата разчита на 8000 души, в това число 3000 на заплата, и търси да назначи 200 инженери, техници и служащи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР