Най-големият източник на приходи за организираната престъпност остава трафикът на

...
Най-големият източник на приходи за организираната престъпност остава трафикът на
Коментари Харесай

Белите якички нанасят повече щети от класическата престъпност

Най-големият източник на доходи за проведената престъпност остава трафикът на хора за полова употреба, който генерира близо 1 милиарда лева годишно. Това съобщи пред БНР Атанас Русев - координатор на Програма " Сигурност " в Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), който през днешния ден ще показа " Оценка на заканите от проведена престъпност в България ".

Престъпността на " белите якички " нанася доста по-големи вреди от класическите проведени незаконни пазари, означи Русев.

" Мутренският интервал остана някъде обратно в годините. Това, което се случи през тези години с повишаването на приходите, на Брутният вътрешен продукт на страната, доста от тези типичен, обичайни престъпни пазари към този момент не наподобяват по същия метод. Големите, добре структурирани йерархични групи не се следят. По скоро виждаме доста по-фрагментирана картина. Тенденцията е от ден на ден престъпността на " белите якички " да нанася доста по-големи вреди от класическите проведени незаконни пазари, като опиати, проституция, контрабанда. Има един тип акомодация на проведената престъпност. Това, което се следи в последно време, е, че все по-често тази престъпност се крие зад легален бизнес. " Така Атанас Русев обрисува новото лице на престъпността.

По думите на специалиста различен от най-големите противозаконни финансови потоци се генерира от незаконна търговия с горива. Това е типична корпоративна форма на престъпност, където зад законовата фасада се нанасят вреди на държавния бюджет, укриват се акцизи, Данък добавена стойност и така нататък, посочи Русев.

Според него институциите би трябвало да се замислят от ден на ден за вложение в развиването на потенциал за финансови и документални следствия. Освен това законовата фасада допуска битие в сивия бранш, където не постоянно полицейските способи са задоволителни, счита Атанас Русев. Затова той счита, че в следствията интензивно би трябвало да се включат и останалите институции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР