Най-големият интерес досега от страна на чуждестранни инвеститори към българския

...
Най-големият интерес досега от страна на чуждестранни инвеститори към българския
Коментари Харесай

Невиждан интерес от инвеститори към държавния дълг отчетоха от МФ

Най-големият интерес до момента от страна на задгранични вложители към българския държавен дълг регистрираха от Министерството на финансите. Във вторник финансовото ведомство пласира 10-годишни облигации, деноминирани в евро, на стойност 1,5 милиарда евро с рента от 4,5%. Целта - финансиране на планувания за тази година недостиг, с цел да може страната ни да отговори на Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната, планувано за следващата година.

" Това, което през вчерашния ден постигнахме, е най-голямото инвеститорско търсене за индивидуален транш на външните пазари. Записването доближи до 7,3 милиарда евро " , регистрира на брифинг в подопечното си ведомство служебният финансов министър Росица Велкова.

Поради високи инвеститорски интерес в процеса на продажба са реализирани и доста по-изгодни за страната параметри.

Най-голям е бил ползата от вложители от Съединени американски щати, следвани от такива от Обединеното кралство и Ирландия, следват Германия, Австрия и Швейцария. Около 10% от кандидат-инвеститорите пък са били българи.

Значително по-високият интерес от страна на вложителите за разлика от септември предходната година, се дължи на няколко фактора.
 Правителството пласира дълг с рекордно високи лихвени проценти
Правителството пласира дълг с рекордно високи лихвени проценти

С други думи, оценката на интернационалните пазари е, че рискът ни се е нараснал три пъти за една година

На първо място са били отстранени административни спънки, които са спирали значително трейдъри от Съединените щати да влагат в български държавни скъпи бумаги. " Второто нещо, което също способства, е, че към този момент сме прочут емитент. Затова и този път не правихме показване и роудшоу, защото излизахме напълно скоро на външните пазари - през септември. И третата причина е, че използвахме прозорец, който имахме на пазара. Докато през септември просто трябваше да излезем на пазара, защото просто беше належащо да осигурим ликвидност ", разясни Велкова.

Значително по-изгодни условия е постигнала България спрямо други европейски страни,  емитирали подобен дълг, намиращи се отвън еврозоната като Унгария да вземем за пример, акцентира още финансист номер едно.

Това би била и последната дългова емисия, най-малко до момента в който ръководи служебният кабинет, защото без гласуван Бюджет 2023, който следва да бъде импортиран от постоянно държавно управление, дълг не може да бъде теглен, гласи Законът за обществените финанси.
 Двоен растеж на държавния дълг до 2025 при опазване на политиките на Василев
Двоен растеж на държавния дълг до 2025 при опазване на политиките на Василев

Над 2 пъти ще скочи държавният дълг към 2025 година - до 75,3 милиарда лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР