Най-големият градски парк у нас - Борисовата градина в София

...
Най-големият градски парк у нас - Борисовата градина в София
Коментари Харесай

Новият план за Борисовата градина притеснява софиянци - ще има ли застрояване?

Най-големият градски парк у нас - Борисовата градина в София е изправена пред заплаха да бъде застроена. Днес е финален ден за публично разискване на новия проект. Притесненията са, че в плана на проектант Атанас Ковачев се планува съществено строителство, сигнализира общинския консултант от ДСБ Марта Георгиева пред bTV.

" Разгърнатата застроена повърхност е сериозна. Спряхме на 10 000 кв./м, а не сме разкрили всички обекти, които се плануват, защото има опит те да се прикрият ”, разясни Георгиева.

Тя даде образец с климатичното учебно заведение, за което планът планува да се построят три здания на два етажа на място, където сега има гора. По думите на общинския консултант от ДСБ се плануват и нови административни здания, музеи, културен център на три етажа, ресторант, стадиони, паркинги и други.

Според общинския консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков предлаганият организационен проект на Борисова градина е извънредно нужен, защото паркът би трябвало да се запази.

„ Проектът за климатичното учебно заведение е по-скоро детайл от предишното на парка и няма логичност да бъде построен подобен нов обект. Още повече, че тогавашната му функционалност надали може да се извърши сега ”, на мнение е Даков.

Според него проектът има потребност да бъде модифициран в посока по-добра досегаемост на хора с увреждания. Да се изградят специфични алеи на хора със зрителни проблеми, на площадки за деца с двигателни проблеми – нещо, което сега липсва в проекта. Що се отнася до спортната инфраструктура Альоша Даков е на мнение, че тя би трябвало да бъде съхранена и осъвременена.

„ Това е най-консервативният план и с експлицитната задача към проектантския екип да не се позволява ново строителство. Идеята за климатичното учебно заведение не се поддържа от кмета на София. Предстои да се разиска тематиката с всякаква форма на ново строителство ”, разяснява Лорета Радева, общински консултант от ГЕРБ. Според нея е необходим под земята паркинг при бул. „ Драган Цанков ”, тъй като натоварването в буферните зони на парка е огромно. По думите ѝ през годините от Борисова градина са отнети терени и назова „ политически цинизъм ” тези партии сега „ да бият камбаната ”.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР