Най-големият европейски замърсител - Полша, вече е официално ангажиран с

...
Най-големият европейски замърсител - Полша, вече е официално ангажиран с
Коментари Харесай

Новият 1000-мегаватов блок в Ostrałęka - последна въглищна мощност в Полша?


Най-големият европейски замърсител - Полша, към този момент е публично зает с задачите на Европейски Съюз в региона на възобновимите енергийни източници, като отбелязва значима първа стъпка в понижаване на Топлоелектрическа централа на въглища. През юни 2018 година полският президент Анджей Дуда подписа изменение на енергийното законодателство на страната за възобновими източници, с цел да помогне на страната да реализира задачите на Европейския съюз за 2020 година за възобновима сила.

Когато бъде определен през 2015 година, тогавашният новоизбран от партия " Право и правдивост " (PiS) даде обещание да поддържа дългогодишната въгледобивна индустрия на страната. Решението да се ангажира с въглища обаче пречи на Полша да извърши задачата на Европейски Съюз държавите-членки да обезпечат до 2020 година 15% от общото ползване на сила от възобновими източници.

В резултат на това по-рано през 2018 година полското държавно управление и PiS попаднаха под все по-голям напън от страна на Европейски Съюз за,dor производството на въглища с висока степен на замърсяване.

Варшава към този момент стартира да подхваща ограничения за превъзмогване на все по-напрегнатите си връзки с Брюксел посредством изменение на своя закон за зелената сила като метод за осъществяване на отговорностите си за 2020 година за възобновима сила. Подписът на президента Дуда отбелязва забележителна стъпка в тази посока.

Полските енергийни специалисти предвиждат, че въглищата ще останат главен източник на сила в Полша в кратковременен и средносрочен проект, само че в това време ВЕИ (възобновяеми енергийни източници) ще работят дружно с обичайните енергийни източници.

" В кратковременен и средносрочен проект въглищата ще останат главният източник на полска сила ", изясни Dr. Rafał Rzeszotarski, общоприет управител на Sun Investment Group Полша. " Държавните компании за комунални услуги наскоро подписаха съглашение за създаване на нови 1000 мВт въглищен блок в Ostrałęka, само че съгласно полския министър на енергетиката той ще бъде последният огромен енергиен блок на въглища, който ще бъде построен в страната. "

" В кратковременен до средносрочен проект ние виждаме ВЕИ като допълнение към към тези въглищни електроцентрали. Слънчевите електроцентрали могат да играят доста значима роля за гарантиране на енергийната непоклатимост през летните месеци, когато производството във въглищните мини би трябвало да бъде понижено или даже спряно заради високата температура на водата, нужна за охлаждането им. През този интервал има даже риск от енергиен дефицит. Значителен размер слънчеви електроцентрали може да обезпечи стабилността на сегашната енергийна система на Полша, като създава по-големи количества сила през слънчевите и летните месеци, " разяснява Rzeszotarski.

SIG неотдавна откри първата от 43-те полски слънчеви централи в Gralewo. При завършването си полският безоблачен портфейл на SIG ще съставлява 15% от общия полски пазар на слънчева сила и ще доставя годишно 45,1 GWh на националната мрежа на Полша.

Rzeszotarski има вяра, че изменението на зеления енергиен закон е удобно за решението на SIG да влезе на полския пазар на слънчева сила.

" Правителството демонстрира, че нашата тактика за нахлуване на полския пазар е доста добра концепция. През идващите няколко години можем да помогнем на Полша да реализира своя предел от 15%. Важно е също по този начин, че това изменение може да убеди финансовите институции да финансират бизнеса с ВЕИ, по-специално слънчевите планове, в които SIG е деен вложител ", съобщи още Rzeszotarski.

Той добави, че неотдавнашното изменение на президента ще покаже, че полското министерство на енергетиката ще усили поддръжката си за близо 750 млн. Слънчеви планове, които са към 1 МВт.

" Очакваме, че това изменение ще докара до търг през последното тримесечие на 2018 година В момента целият пазар на слънчева сила блокира планове и търси финансиране ", добави Dr. Rafał Rzeszotarski.

Sun Investment Group (SiG) има богат опит в създаването на планове за слънчева сила в цяла Европа. SiG работи като професионален ръководещ съучастник с миноритарен дял в полско дружество, в което другите двама акционери са литовската E-Energija и испанската I + D Energia.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР